Valitsus muutis Elcoteqi seiskumist ähvardanud määrust

Airi Ilisson 30. juuni 2006, 00:00

Varasem määrus oleks ohustanud sadade Eesti ettevõtete, muu hulgas ka Elcoteqi importi ja tootmist.

"Meil on heameel osundada, et nn probleemtoodete probleem sai lahenduse. See tähendab, et ka pärast 1. juulit on ettevõtetel võimalik teatud ohtlikke aineid sisaldavaid elektri- ja elektroonikatooteid, samuti nende osi ja komponente, mida Eestis ja mujal ELi riikides turule ei lasta, sisse vedada, toota ja kasutada," ütles Eesti Kaubandus-Tööstuskoja majanduspoliitika- ja õigusosakonna juht Reet Teder. "On tõesti heameel valitsuse operatiivse ja mõistliku tegutsemise üle," lisas ta.

Kolmapäevane Äripäev kirjutas, et 1. juulil jõustuvad elektri- ja elektroonikaseadmete nõuded võivad tähendada tõsist peavalu sadadele Eesti elektroonikatootjatele ja -müüjatele.

Eesti olid loonud isegi karmimad nõuded, kui sätestab samal ajal Euroopa Liidus kehtima hakkav raamdokument.

Näiteks võis määrusest välja lugeda, et paljud praegu kasutuses olevad elektroonikaseadmed (tootmisseadmed, aga ka televiisorid, arvutid, raadiod, kellad) tuleb käibelt kõrvaldada, sest nad sisaldavad keelatud aineid.

Määrus piiras erinevalt direktiivist veel ka komponentide sissevedu, toodete valmistamist väljapoole ELi ja suurte pliid, kaadmiumi jms aineid sisaldavate tootmisseadmete sissevedu, müüki ja kasutamist.

Elcoteq Tallinn ASi peadirektor Risto Gaggl märkis, et valitsuses vastu võetud määrus tagab Eesti ettevõtjatele teiste ELi liikmesriikidega võrdse kohtlemise. "Tegemist polnud mitte ainult Elcoteqi erikohtlemise, vaid kogu Eesti elektroonikasektori probleemiga. Me märkasime, et seni kehtinud määrust oleks võinud interpreteerida selliselt, et see oleks seadnud ohtu kogu Eesti elektroonikasektori konkurentsivõime võrreldes teiste ELi liikmesriikidega," lausus Gaggl.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:06
    Otsi:

    Ava täpsem otsing