Nõrk kvartal, aga tugev nädal

Raivo Sormunen 03. juuli 2006, 00:00

Teine kvartal oli maailma aktsiaturgudel kokkuvõtlikult küll nõrk, kuid viimase nädala kiire hinnatõus aitas börsidel seisu märkimisväärselt parandada.

Möödunud nädalal tõusis USA aktsiaindeks S&P 500 2,1%, tehes sellest tugevaima nädala pärast jaanuari. Euroopa aktsiaturge jälgiv Dow Jones Stoxx 600 kosus 2,4% ehk viimase viie kuu kiireimas tempos. MSCI Aasia ja Vaikse ookeani regiooni indeks rallis nädalaga koguni 4,7%, mis on enam kui kahe aasta tugevaim tõusunumber.

"Aktsiad rallivad, kuna keskpanga teade oli üllatav. Kuna tegemist on olnud äärmiselt kehva kvartaliga, pakub see investoritele rahuldust," ütles Bloomberg Fortis Banki vanemstrateeg Philippe Gijsels. "Kui USA keskpank lõpetab, siis aktsiaturg alustab," lisas JPMorgani varahalduse strateeg Scott Merritt.

Ülemaailmse optimismipuhangu vallandas USA keskpank, kes möödunud neljapäeval peetud koosolekul ütles, et riigi majanduskasvu tempo on aeglustumas ja inflatsioon püsib kontrolli all. See andis turgudele vihje, et keskpank võib baasintressimäärade tõstmise lõpetada ja globaalset majanduskasvu laenuraha kallimaks muutmisega mitte liialt lämmatada.

Kvartali arvestuses langesid eelpool mainitud indeksid vastavalt 1,9% (USA), 4,1% (Euroopa), ja 3,1% (Aasia).

Suuremate tõusjate hulgas olid lõppenud nädalal tooraine- ja energiatootjad, kuna loodetakse, et intressimäärade tõstmise lõpetamise tõttu püsib maailmas tugev nõudlus toorainete järele.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing