Krooni ja euro kursi ümardamine pole lubatud

03. juuli 2006, 10:09

Krooni ja euro kursi ümardamine hindade ümberarvestusel ei ole lubatud, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

Möödunud nädalal allkirjastas majandus- ja kommunikatsiooniminister määruse, millega täpsustatakse kauba ja teenuse hinna avaldamise nõudeid seoses ettevalmistustega üleminekuks eurole. Hindade erinevas vääringus avaldamine peab toimuma ametlikust vahetuskursist lähtuvalt ja ümardamine hindade ümberarvestamisel ei ole lubatud.

Kuigi hindade kahes vääringus avaldamine ei ole esialgu kohustuslik, jõustatakse kohustus hiljem eraldi määrusega, arvestades Euroopa Liidu (EL) ministrite poolt eurole ülemineku kuupäeva kinnitamist. Sealjuures arvestatakse kindlasti vajalikku ajavaru ettevõtjate jaoks, kes peaksid asuma hindu kahes vääringus näitama vähemalt 6 kuud enne eurole üleminekut.

Määruse kohaselt jõustub käesoleva aasta 1. septembrist hindade ühest vääringust teise ümberarvestamise reegel. Seega on kehtestatud nõue, et ka eurohindade vabatahtlikul avaldamisel peab hindade ühest vääringust teise ümberarvestamine toimuma määruses kehtestatud reeglite kohaselt. Kauba ja teenuse hind Eesti kroonides tuleb eurodesse ümber arvestada Eesti Panga ametliku vahetuskursi 1 EUR = 15,6466 EEK alusel. Kursi ümardamine hindade ümberarvestamisel ei ole lubatud.

Hinna ümberarvestamisel saadud tulem ümardatakse 1 sendi täpsusega kolmanda koha järgi pärast koma. Kui kolmas koht pärast koma on 5 või suurem number, ümardatakse ümberarvestatud hind ülespoole. Näiteks kui arvestatakse eurodesse summat 264,50 krooni, tuleb teostada jagamistehe: 264,50 krooni: 15,6466 = 16,90463104 eurot. Seejärel tuleb saadud summa arvestada ühe eurosendi täpsuseks, võttes arvesse vaid kolmandat komakohta 16,90463104. Seega on ümardamistulemus ühe sendi täpsusega selle näite korral 16,90 eurot.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing