Tiesenhauseni maja omastanud firma pankrot rauges

04. juuli 2006, 10:06

Möödunud reedel lõpetas Harju maakohus OÜ Pankranniku pankrotimenetluse raugemise tõttu, firma sai tuntuks Tiesenhauseni maja heauskse ostjana.

Pankrotimenetlus lõppes raugemisega, kuna Pankrannikul polnud vara pankrotimenetluse kulude katteks ja puudus ka vara tagasinõudmise võimalus. Tiesenhauseni majana tuntud Kohtu 12/ Toom-Rüütli 8 asuv kinnistu kuulub praegu V.A.O. Investile. Kinnistule on seatud hüpoteek Hansapanga kasuks summas 32,5 miljonit krooni.

Kohus käskis ajutisel halduril Ly Müürsool OÜ Pankrannik likvideerida ja kustutada ettevõte kahe kuu jooksul äriregistrist.

Pankranniku dokumendid antakse 10 aastaks hoiule Tiesenhauseni maja suurpettuses osalenud Tiit Kurvitsale, kelle kohus mõistis 2004. aasta suvel tingimisi vangi kuritegelikul teel saadud kinnistu omastamises.

Pettus ise toimus 1999. aastal, mil Toivo Toimina esinenud Avo Vesilind müüs Toompeal asuva maja Mati Kullamäele, kes müüs selle omakorda tollal juustumüügiga tegelenud Tiit Kurvitsa firmale OÜ Pankrannik.

2004. aastal toimunud kohtuprotsessil istusid dokumentide võltsimises ja grupiviisilises kelmuses süüdistatuna koos Tiit Kurvitsaga kohtupingis Marian Vahuri ja Vahur Pajomägi õigusbüroost Belford, Avo Vesilind, Mati Kullamäe ja proua Tiesenhausenina esinenud Sirje Vesi.

Kurvits väitis algul kohtus, et teenis majaostuks vajaliku 6 miljonit krooni 1990ndate alguses, mil metalliäri ajas. Miljoneid olevat ta hoidnud oma maal elava ema majja peidetud kohvris.

Pärast seda, kui prokurör paljastas, et tegelikult alustas Kurvits äri 2000kroonisest lapse sünnitoetusest, mille naine tema kätte andis, tunnistas mees end pettuses süüdi. Ühtlasi sõlmis ta hoone pärinud Brunhild Dorothea Tiesenhauseniga kompromisslepingu, mille kohaselt taotles maja tagasi saanud vanaproua talle tingimisi karistust.

Dokumentide võltsimise ja grupiviisilise kelmuse eest näeb seadus ette kuni kaheksa-aastase vangistuse. Kohtus jäid majapettuses süüdi vaid kolm kelmi kuuest, kusjuures karistus kujunes üsna leebeks. Ülejäänud kelmid mõisteti majapettuse asemel süüdi muudes kuritegudes, sh maksupettuses.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing