Börsikommentaar: Euroopa aktsiaturgudel langus Põhja-Korea tõttu

05. juuli 2006, 12:27

Bloomberg kirjutab, et Euroopa aktsiaturud langevad Põhja-Korea raketikatsetuste tõttu.

Peamised Euroopa aktsiaindeksid langesid kella 12ks 0,3-07 protsenti.

USA sõjaväelaste sõnul võivad Põhja-Korea rakettide tegevusraadius ulatuda Alaskani.

Minul tuleb küll kujutlusvõimest puudu – kuidas Põhja-Korea suudaks ohustada oma rakettidega Euroopat, et see annaks põhjuse aktsiad müüa. Ma saaks aktsiate müümisest aru, kui Põhja-Korea lennukikandjad oleksid juba Vahemerel.

Põhjus, mis võiks kõne alla tulla, on võimalik USA poolt kokku klopsitav sõjaline NATO-missioon Põhja-Koreasse. Kuid erinevalt Iraanist paistab, et USA kardab Põhja-Koread. Võib-olla pole huvi Põhja-Koreaga sama aktiivselt tegeleda erinevalt Iraagist seetõttu, et jagatud poolsaarel ei leidu naftat. Ilmselt pole ka Lõuna-Korea ja Jaapan huvitatud Põhja-Koreaga sõjast, vaid pigem olukorra lahendamisest läbirääkimiste laua taga.

Võib-olla kardavad Euroopa investorid võimaliku negatiivset reaktsiooni USA aktsiaturgudelt - see on ju esimene reaalne sõjaline oht USA territooriumile. Eile peeti USAs Iseseisvuspäeva. Kuid võimalik, et turuosalised lihtsalt tahavad aktsiad müüa – parema põhjenduse puudumisel kõlbavad selleks ka Põhja-Korea raketikatsetused.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing