Börsikommentaar: Põhja-Korea ehmatas Aasia börse

05. juuli 2006, 09:07

Põhja-Korea lasi täna kuus raketti üle Jaapani mere. Aasia börsid ja valuutad langesid, kulla hind tõusis.

'Turuosalised tampisid jeeni ja Jaapani aktsiad ning ostsid kulda,' ütles Mizuho Corporate Banki valuutaanalüütik Masaki Fukui Bloombergile. 'Kuid info rakettide kohta oli katkendlik ja vastukäiv. Praegu on ootamise aeg.'

Jaapani aktsiaturg langes ühe protsendi. Lõuna-Korea aktsiaturg langes uudise peale 2,1 protsenti, kuid kärpis börsipäeva lõpuks kaotuse 0,4 protsendini. Jeen nõrgenes dollari vastu rekordilise 147,29ni. Kulla hind tõusis 1,7 protsenti, 630,75 dollarini untsist.

Valge Maja julgeolekunõustaja Stephen Hadley ütles, et raketitest oli provokatiivse iseloomuga. Katsetatavate rakettide seas oli ka pikamaarakett Taepodong 2, mis kukkus 40 sekundilise lennu järel alla.

Jaapan võib vastata Põhja-Koreale majandussanktsioonide kehtestamisega, mida viimane võib käsitleda sõjakuulutamisena.

'Uudisel on vaid lühiajaline mõju,' ütles Lõuna-Koreas tegutseva SH Asset Managementi investeerimisjuht Kim Seong Ki. 'Ajalooliselt pole tuuma- ega raketikatsetused Põhja-Koreas avaldanud turgudele pikaajalist mõju. See võib olla ostuvõimalus.'

USA aktsiaturud olid eile riigipüha tõttu suletud.

Pinevus Põhja-Aasias meenutas ühte anekdooti Kuuba raketikriisi aegsest USAst. Noor aktsiakaupleja küsib vanemalt kolleegilt, et mida teha aktsiatega siis, kui Kuuba laseb raketid välja. Vanem kolleeg vastab, et siis kui uudis tuleb, laena nii palju raha kui suudad ja osta aktsiaturu kukkumise ajal aktsiaid. Noor turuosaline on segaduses. Kolleeg selgitab, et kui sõjauudis osutub valeks, taastub aktsiaturg kiiresti ja saab kergesti raha teenida. Noor turuosaline ei jäta – aga kui sõjateade osutub õigeks? Siis pole probleemi, aktsiatehingute arveldamist ei viida kunagi lõpuni.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing