EPL: Kreml takistab välismaiste organisatsioonide tegevust

05. juuli 2006, 08:55

Vene võimud üritavad valitsusväliseid organisatsioone riigi elust kõrvale tõrjuda, kirjutab Eesti Päevaleht.

Kommentaatorid näevad vabaühenduste pitsitamise taga soovi vältida juba eos nende ülesastumist võimalikus Ukraina või Gruusia moodi “värvilises” revolutsioonis, mille läbiviimisel mängisid kodanikeliikumised keskset rolli.

Aprillis jõustunud seadus käsib kõigil Venemaal tegutsevatel välismaa organisatsioonidel end oktoobriks ümber registreerida või nad lähevad sundlõpetamisele.

Ehkki registreerimisteenistus nimetab nõudeid puht tehnilisteks, on 500–2000 tegutsevast välismaisest ühendusest 40 paberite täitmisega juba hätta jäänud.

USA konservatiivse mõttekoja Heritage Moskva büroo koordinaator Jevgeni Volk ütleb oma analüüsis, et välismaa organisatsioonid peavad andma võimudele teada oma igapäevatöö pisidetailidestki. Tegevusraport koosneb seitsmest väikeses kirjas leheküljest, kus tuleb kirjeldada organiseeritud üritusi, tuua ära neist osavõtjad ning teemad. Kui ühendus saab välismaalt raha, ootavad võimud teavet nii summade suurusest kui ka otstarbest.

Seaduseelnõu esialgne variant oli veelgi karmim, soovides täielikult keelata välismaa kodanikeühenduste esinduste töö Venemaal. Pärast seda, kui eelnõu oli oma resolutsioonis hukka mõistnud koguni USA kongress, sekkus president Putin.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing