Seikluskoolitusel õpib ennast tundma

Lemmi Kann 07. juuli 2006, 00:00

Koolitusfirma Rain Stuudio koolitusjuhi Kristel Aija sõnul seostatakse traditsiooniliselt õppimist tööga klassiruumis, mistõttu mõte suvel õppimisest võib tunduda ebameeldiv, kuid uusi teadmisi ja kogemusi on võimalik omandada ka looduses.

"Seikluskoolitused on enamasti meeskonnatöö harjutused, mis lisaks uutele teadmistele ja kogemustele pakuvad väärtust kollektiivi ühteliitmise näol. Ühiselt tegutsedes õpitakse üksteist paremini tundma, mõistma ja hindama ning praktilise tegevuse käigus omandatu ei kao kontoriseinte vahele tagasi jõudes," rääkis Kristel Aija selle meetodi väärtustest.

Paljud koolitusfirmad pakuvad juba väljatöötatud seikluskoolituse pakette, samas on võimalik koostada just konkreetsele firmale meelepärane ja sobiva raskusastmega seiklus.

Seikluskoolitusse on võimalik integreerida lausa ekstreemseid ettevõtmisi. Inimeste parimad omadused ja võimed, millest ise tihti teadlikud ei oldagi, tulevad välja just neis oludes. See kehtib suurepäraselt ka meeskonnatöö kohta - kas sa julged pingelises olukorras usaldada oma töökaaslast, kellega päevast päeva kõrvuti ühte vankrit vead?

Seiklusturismi firma Wild Events juhatuse liikme Karl Vene sõnul on kõrgseiklusrada see koht, kus meeskond õpib üksteist toetama ja julgustama. "Näiteks köistee, kus tuleb köitele kinnitatult ühest kõrgest punktist teise liuelda või siis köiehüpe - need on just sellised kõige suuremat eneseületamist nõudvad ülesanded, mille käigus tunneb igaüks ära oma meeskonna toetusest tuleneva energia ning samas saab teadlikuks enda võimetest. Kõik see toimub muidugi instruktorite juhendamisel, rahvusvahelistele nõuetele vastava varustusega ja on täiesti turvaline," rääkis Vene julgustavalt.

Nagu töökeskkonnas, nii nõuab ka seikluskoolitusel meeskonna suhtlema ja toimima saamine pingutusi. Vabamas õhkkonnas viibimine soodustab nende protsesside toimumist - inimesed avanevad kergemini ja nii mõnigi siiani vaikne ning omaette hoidnud töötaja võib end sootuks uuest küljest näidata.

Seikluskoolitustele järgnev spetsialisti tagasiside aitab just sellist meeskonna varjatud potentsiaali välja tuua. "Kõrgelt hinnatakse koolitusele järgnevat tugevat analüüsi - seiklusliku tegevuse järel annab koolitaja osalejatele hinnangu nende tegutsemise, rollijaotuse, panuse kohta. Meelelahutuslikke mänge on võimalik oma organisatsioonis ka ise korraldada, aga sellisel juhul jäädakse sageli puudust tundma professionaalsest tagasisidest ja värske pilguga jälgija kommentaaridest-soovitustest," rõhutas Kristel Aija.

Karl Vene sõnul on saadud tagasiside järgi otsustades seikluskoolitustega vägagi rahule jäädud. "Inimesed tulevad pärast üritust tänama, nad on õnnelikud, saanud teada, milleks nad võimelised on. Nii mõnigi ülesanne, mille lahendamine võis siiani tunduda hirmutava või liig raskena, ei tundugi enam võimatu - kõik on vaid mõtlemises kinni. Enda võimete avastamine annab jõudu ja julgust ületada raskusi oma igapäevases töös ning võtta enda peale vastust nii enda kui ka kogu meeskonna eest," kirjeldas ta seikluskoolituse magusamaid vilju.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:40

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing