Börsikommentaar: Eesti börsiettevõtete omanikud pole odavamad

07. juuli 2006, 10:09

Lugesin tänasest Äripäevast huviga intervjuud Templetoni fondijuhi Anne Gudefiniga.

Rõõm lugeda, et Swedbanki aktsiat ostes saab Hansapanga tasuta kauba peale.

Kui aga vaadata puhtalt Eesti börsiettevõtete ja nende välismaiste omanike hinna-kasumi suhtarve (P/E), siis on Eesti ettevõtted pigem odavamad ja omanikud kallid, kuigi vahe võib olla marginaalne. Seega kasvu eest meil siin küll ei maksta.

Eesti Telekomi aktsia hinna-kasumi suhe on 14, TeliaSoneral 15. Norma aktsia P/E on 12, Autolivil 14. United Utilities on aga Tallinna Veest odavam (suhtarvud vastavalt 17 ja 18). HK-Ruokatalo, kes tahab Rakvere Lihakombinaati üle võtta, on väärt 20kordset aastakasumit, Rakvere Lihakombinaat vaid 12kordset aastakasumit. Carlsbergi P/E on 26, Saku Õlletehasel 'vaid' 21.

Muidugi leidub Skandinaavia börsidel küllalt palju ettevõtteid, kelle aktsiaid saab osta ning kes tegutsevad ka Balti riikides.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing