PM: Jaak Aab tahab muuta pensioni arvestamist

10. juuli 2006, 08:36

Sotsiaalminister Jaak Aab tahab pensionid siduda mediaanpalgaga, mis peaks madalapalgalistele tooma parema vanaduspõlve.

Aabi ettepaneku järgi tuleks muuta riikliku pensioni isikustatud sotsiaalmaksu osaku arvutamist nii, et see poleks enam seotud mitte aritmeetiliselt keskmise palgaga, vaid n-ö keskmise inimese palgaga, kirjutab Postimees. Mediaanpalk on nimelt sellise suurusega töötasu, millest täpselt pooled palgatöötajad saavad rohkem ja pooled vähem palka.

Aab lisas, et praeguse korra juures pole madalpalgalistel inimestel motiivi saada legaalselt palka, millelt kõik maksud ausalt makstud, sest vanaduses kujuneb pension ikkagi nii väikeseks, et inimene hakkab saama rahvapensioni – pensioniliiki, mis mõeldud neile, kes pole üldse tööl käinud või on töötanud väga vähe aastaid.

Kui selle aasta esimese kvartali keskmine palk oli 8591 krooni, siis mediaanpalk on tõenäoliselt mitme tuhande võrra madalam.

Statistikaameti esindaja kinnitas, et selle aasta lõpuks on oodata esimest ametlikku palga mediaani. Hinnanguliselt saab kaks kolmandikku palgalistest töötasu riigi keskmisest palgast vähem.

Mediaanpalga järgi pensioniosakute arvutamine läheks maksma pensionikassale summa, mis on võrdne ühe protsendiga sisemajanduse kogutoodangust (SKT) ehk umbes miljard krooni aastas.

Aabi arvates saaks selle summa kokku ilma riigipoolse lisarahata. Sotsiaalministri sõnul kasvavad palgad nii kiiresti, et praegu miinuses olev pensionikassa võib toota aastas kasumit 2-3 protsenti SKTst, mis peaks katma uue pensionimudeli kulu.

Rahandusminister Aivar Sõerd märkis, et värske ettepanek vajab veel täpsustamist. «Sotsiaalministri pakutud muudatused toovad kaasa lisakulusid, mille katteks riigi eelarvestrateegias vahendid puuduvad,» lisas Sõerd.

Valitsuskabinet arutab ettepanekut lähikuudel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing