Käibemaksupetturid teenivad sadu miljardeid

11. juuli 2006, 09:01

Kuritegelikud organisatsioonid koorivad käibemaksupettusega Euroopa Liidu riikidelt aastas hinnanguliselt 50 miljardit eurot ehk ligi 800 miljardit krooni.

50 miljardit eurot on rohkem, kui Euroopa Liidule läheb aastas maksma ühine põllumajanduspoliitika, ning ületab viiekordselt summat, mis kulub tööhõivele ja sotsiaalpoliitikale, kirjutas Briti ajaleht The Guardian, vahendab ETV24.

'See on maksupettus number üks,' ütles euroliidu maksuvolinik Laszlo Kovacs. 'Me kaotame miljardeid.'

'Karusselliks' nimetatud käibemaksupetuskeemi kesksed komponendid on kõrge väärtusega tooted, näiteks arvutiprotsessorid või mobiilid, mida tuuakse Euroopa Liitu käibemaksuvabalt. Müüjad lisavad maksu hiljem, kuid ei anna seda edasi vastavatele valitsustele.

Hiigelkahju tekib siis, kui varjatud müügiahela, nn karusselli kaudu viiakse tooted uuesti maalt välja ja hiljem nõutakse tagasi käibemaksu, mida esmajoones kunagi ei makstudki. Nii võib kaupa korduvalt Euroopa Liidu riikide ja kolmandate maade, näiteks Araabia Ühendemiraatide vahel edasi-tagasi loksutada.

Petuskeem on ligi meelitanud organiseeritud kuritegevuse. Üks petturitest ütles, et 'neil on iga Euroopa riigi käibemaksusüsteemis kõrs', mille kaudu imetakse raha välja, kuni suudetakse. Tema väitel on skeemi ulatus palju suurem, kui enamik valitsusi mõistab või tunnistab.

Ühe Briti maksupettuste uurija sõnul ei taha kõik Euroopa Liidu riigid tunnistada, et neil on probleeme 'karuselliga'. 'See on nagu alkoholism,' selgitas ta. 'Sa pead kõigepealt tunnistama, et sul on probleem, enne kui otsustad, mida ette võtta.'

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing