Maksu- ja Tolliameti uurijad likvideerisid Pärnus arvevabriku

13. juuli 2006, 12:56

Pärnus likvideeriti nn arvevabrik, mille tegevuse tulemusena jäeti riigile esialgsetel andmetel tasumata käibemaksu üle 3 miljoni krooni suuruses summas.

Maksu– ja Tolliameti uurimisosakonna Lääne talituse töötajad teostasid 6.juunil 2006 läbiotsimised mitmetes Pärnu linnas ja maakonnas asuvates kontorites ja eluruumides.

Operatsiooni tulemusena pidasid Lääne–Eesti maksuurijad esialgu kahtlustatavatena kinni viis isikut, kelle hulgas oli ka reaalselt tegutsevate ettevõtete juhte. Kaks isikut võttis Pärnu Maakohus kuni kuueks kuuks vahi alla.

Käesolevaks hetkeks on kriminaalasjas kahtlustatavateks seitse füüsilist ja viis juriidilist isikut, kes väljastasid mitmete varifirmade nimelt hulgaliselt fiktiivseid arveid olematute tehingute kohta. Sellisel viisil vältisid äriühingud maksudeklaratsioonides valeandmeid esitades aastatel 2005.– 2006. aastal üle 3 miljoni krooni käibemaksu tasumist. Pärnu nn arvevabrikute loojate hulgas on nii varasema kriminaalse taustaga isikuid, kui ka varem kriminaalkorras karistamata isikuid.

Maksu- ja Tolliameti peadirektori asetäitja uurimise alal Margus Noormaa ütles, et eesmärk oli tabada kuritegeliku grupi liikmed, kes pakkusid Lääne–Eesti äriringkondadele teeneid, millega välditi riigile käibemaksu tasumist. 'Konkreetse arvevabriku teenuseid kasutasid peamiselt Pärnu linnas ja maakonnas tegutsevad metsamaterjali kokkuostmise ja puidutöötlemisega tegelevad ettevõtted,' lisas Noormaa.

Kriminaalasja kohtueelse uurimise käigus on riigile tekitatud kahju hüvitamine tagatud kahtlustatavate vara arestimistega, sealhulgas nii juriidiliste ja füüsiliste isikute kinnisvara, kui ka ühe arveveski kontol olnud miljon krooni.


Isikuid kahtlustatakse maksude väärarvutuses ja sellele kaasaaitamises, mille eest näeb karistusseadustik karistusena ette kuni kolmeaastase vangistuse (KarS § 386)

Maksu- ja Tolliameti kinnitusel ei ole Pärnu arvevabrikuga seoses kinnipeetud isikud seotud Tartus eelmisel nädalal likvideeritud arvevabrikuga.

Lääne Ringkonnaprokuröri Helga Adamasoo sõnul jõuavad uurijad pettuseskeemi kõikide kasutajateni. „Seetõttu tasub teha Maksu– ja Tolliametiga koostööd ja võtta nendega ühendust

Maksu- ja Tolliameti vihjetelefon on 800 4444, see on tasuta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing