ASi Saarte Liinid kasumlikkus vähenes

14. juuli 2006, 13:14

AS Saarte Liinid teenis mullu 39,1 miljoni kroonini kasvanud müügitulu juures 5,7 miljonit krooni kasumit, mida on vähem kui aasta varem.

2004. aastal oli ettevõtte müügitulu 37,2 miljonit krooni ja kasum 7,1 miljonit krooni. Investeeringute rentaablus (kasum/põhivara) langes aastaga 0,03-lt 0,02-le.

Maksevõime langes 2005. aasta jooksul 2,8 korda. Selle põhjustas majandusaastaks kavandatud suur investeeringute maht, selgitas ettevõte oma majandusaasta aruandes.

AS Saarte Liinid haldab hetkel 13 sadamat: Kuivastu, Virtsu, Heltermaa, Rohuküla, Sviby, Sõru, Triigi, Roomassaare, Abruka, Ringsu, Kihnu, Munalaiu ja Manilaiu sadamat. Sadamaid hoiab käigus rohkem kui 80 põhikohaga töötajat.

Möödunud aastat iseloomustas reisijate kasv ja see, et parvlaevareiside arv vähenes. Enim reisijaid ja sõidukeid, vastavalt 1 236 544 ja 434 140, kasutas parvlaevaliini Kuivastu-Virtsu. Nii reisijate kui sõidukite arvu osas oli sel liinil mullu kasv 7%.

”Olukorraga, kus sõidukite ja reisijate vood oluliselt suurenevad ja parvlaevareiside arv väheneb, ei saa rahul olla,” märkis ASi Saatre Liinid juhatuse liige Ants Tammleht ettevõtte tegevusaruandes. ”See tähendab, et reisijate teenindamine halveneb, sadamatesse kuhjuvad järjekorrad. Riik peaks suurendama riigihankeliste reiside mahtu.”

Möödunud aasta oli Saarte Liinide ajaloo jooksul esimene aasta, kus kaubaveomaht läbi ettevõtte hallatavate sadamate ei kasvanud. Tingitud oli see eelkõige puiduveo vähenemisest. Põhilisteks kaubaveoartikliteks olid endiselt killustik, puit, turvas ja kala.

Ühtlasi selgub majandusaasta aruandest, et jahtlaevade ja kaatrite lemmikuks oli konkurentsitult Roomassaare sadam, kus sildus aasta jooksul 386 alust. Järgnesid Ringsu sadam 279 ja Virtsu sadam 191 jahtlaeva ning kaatriga.

Triigi, Kihnu ja Munalaiu sadamas sildus kokku 1280 jahtlaeva ja lõbusõidukaatrit 4 813 reisijaga pardal, kuid statistikat hakati pidama ajast, mil need sadamad ASile Saarte Liinid üle anti.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing