EPL: Ülerahvastatud Viimsit ähvardab joogivee puudus

14. juuli 2006, 08:22

Peadpööritav elamuehitus Viimsi vallas ähvardab kaasa tuua elanike arvu kasvu praeguselt 13 000 inimeselt 23 000 inimeseni 2010. aastaks.

Paljud Viimsisse kodu soetanud tajuvad juba praegu probleemseid ummikuid autoga või bussiga Tallinna tööle sõites, kirjutab Eesti Päevaleht. Ent enamikul neist pole aimugi, et valla ülerahvastatus toob endaga kaasa hulga muidki probleeme, alates joogivee nappusest ja sademevee üleujutustest ning lõpetades lasteaia- ja koolikohtade puudusega ning kinnisvarahindade langusega.

Vald on need probleemid oma arengukavas kaardistanud. Ja üks arengustsenaarium näeb ette valla elanike arvu pea kolmekordistumise: 2020. aastaks 30 000 inimeseni. See juhtub siis, kui kõik praegu plaanitud detailplaneeringud sajaprotsendiliselt realiseeruvad.

Kohaliku veefirma Viimsi Vesi juhatuse esimehe Toivo Eensalu sõnul on vee- ja kanalisatsiooni probleem vallas väga terav. Nagu teistelgi Tallinna ümbruskonna valdadel, nii on ka Viimsis kehtestatud põhjavee kasutuse limiit, mis on 4000–5000 m3 vett ööpäevas. Viimsi vallas on see piir aga käes ja isegi ületatud.

“Joogivee puudus on käes,” ütles Eensalu. Ning lisas, et praegune Viimsi valla joogivesi ei vasta ka Euroopa Liidu nõuetele.

Kanalisatsiooni kogumiskaevud on Viimsi vallas tihtilugu täis ja ajavad üle või siis neid pole üldse. Seetõttu jõuab reovesi loodusesse, sealhulgas ka merre.

Viimsi vald investeerib eurorahade abiga kahe aasta jooksul 200 miljonit krooni kanalisatsiooni eelvoolude väljaehitamisse. “Trassid ei tule mitte iga mehe hoovi, vaid katavad suuremad magistraalid,” rääkis Eensalu.

Vald on teinud poliitika, et kui praegused elanikud saavad trassiga tasuta liituda, siis edaspidiste uusarenduste puhul maksavad liitumise arendaja või uued elanikud ise. “See tähendab, et uued eluasemed kallinevad,” ütles Eensalu.

Täiesti algusjärgus on Viimsi vallas Eensalu sõnul aga sademevee probleemi lahendamine. See tähendab suuremate vihmaperioodide korral keldrite üleujutust.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing