Fordi Põhja-Ameerika üksuse kahjum võib küündida kolme mld dollarini

14. juuli 2006, 15:10

Fordi Põhja-Ameerika üksuse selle aasta kahjum võib küündida kolme miljardi dollarini, vahendab Bloomberg.

Ford, kes on hädas langeva automüügi, kõige kasumlikumate autode langevate kasumimarginaalide ja vajadusega säästa raha võib sel aastal teenida Põhja-Ameerika divisjonis kolme miljardi dollari suuruse kahjumi räägivad Fordi siseprobleeme tundvad inimesed.

Läinud aastal ulatus Fordi Põhja-Ameerika üksuse maksueelne kahjum 1,6 miljardi dollarini. Selleks aastaks on analüütikud prognoosinud Fordi üksuse kahjumiks 2,5 miljardit dollarit.

Ootamatult kehv edukus ohustab ettevõtte juhi William Clay Ford Juniori ettevõtte ümberkeeramise kava. Kava tugisambaks on plaan jõuda 2008. aastaks Põhja-Ameerika üksusega kasumisse, seda läbi töötajate koondamiste ja uute kõrgema kvaliteediga sõidukite tootmise.

Fordi pressiesindaja keeldus kommentaaridest. Autotootja lõpetas jaanuaris analüütikutele kasumiprojektsioonide avaldamise. Analüütikud ootavad ikka sel aastal kogu Fordi kasumisse jõudmist, kui jätta arvestamata erakorralisi kuludega.

Skeptilised investorid on kukutanud sel aastal Fordi aktsiat 15 protsenti. Eelmisel aastal kukkus Fordi aktsia hind 47 protsenti. Läinud kuul kukkus Fordi aktsia hind 13 aasta madalamale tasemele 6,17 dollarini. Seevastu hädise General Motorsi aktsia hind on sel aastal tõusnud 46 protsenti, lootes võimaliku GM liitu Nissani ja Renaultiga.

Ford teatas eile kavast kärpida dividendi poole võrra, säästmaks raha.
Ford on püsivalt kaotanud turuosa. Viimane aasta, mil Ford võitis Põhja-Ameerikas turuosa juurde, oli 1995. aasta. Siis oli Fordi turuosa 25,7 protsenti, selle aasta esimesel poolaastal aga vaid 18,4 protsenti.

18 kuud tagasi prognoosis Ford, et nende Põhja-Ameerika üksus lõpetab 2005. aasta 1,4-1,7 miljardi dollari suuruse kasumiga, kuid tulemiks oli 1,6 miljardi dollari suurune kahjum, kuna USA parima läbimüügiga linnamaasturi Exploreri müük kukkus.

Esimesel poolaastal on Exploreri müük aastataguse ajaga kukkunud 29 protsenti, suurema linnamaasturi Expeditioni oma 31 protsenti.

Sarnane kokkutõmbumine lööb F-seeria universaale, mis moodustavad neljandiku Fordi poolt USAs müüdud autodest. F-seeria müük vähenes esimesel poolaastal 1,9 protsenti. 60 protsenti F-150st suudeti müüa vaid tänu viie aastase nullintressiga laenudele.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing