Musta kulla hind tegi järjekordse rekordi

Peeter Teder 17. juuli 2006, 00:00

Nafta hind tõusis üha tõsisemaks muutuva Lähis-Ida konflikti tõttu rekordtasemele. Lähis-Idast tuleb 30 protsenti maailma naftast.

Iisrael jätkas Liibanoni ründamist kolmandat päeva järjest. Iraani ja Süüria poolt toetatud terroriorganisatsioon Hezbollah vallandas konflikti, röövides kaks Iisraeli sõdurit. Iraan, kellel on käimas vaidlus oma tuumaprogrammi üle, hoiatas Iisraeli konflikti laiendamise eest.

"Ma ei ütle, et nafta hind tõuseb kohe saja dollarini barrelist, kuid ma ka ei välista seda," rääkis energiakonsultatsioonifirma Cameron Hanover president Peter Beutel. "Kui sündmused haarava Iraani endaga kaasa nii, et viimane tahab blokeerida Hormuze väina ja samal ajal tekkib orkaan Mehhiko lahes, siis jah, me näeme hinda sada dollarit barrel."

Augustikuise tarnetähtajaga naftalepingute hind kerkis 0,4 protsenti rekordilise sulgemishinna 77,03 dollarini barrelist. Päevasiseselt käis futuurlepingute hind ära 78,40 dollaril barrelist, mis on kõrgeim tase sellest saadik, kui kauplemine 1983. aastal algas. Nafta hind tõusis eelmisel nädalal 4 protsenti ja selle aastaga on hind kerkinud kolmandiku võrra.

USA energiaministri Samuel Bodmani sõnul on see esimene kord tema karjääri ajal, mil naftatootjad on kaotanud kontrolli turu üle. "Nad on võimetud hinda kontrollima," ütles ta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing