PM: Valitsus kavandab eripensionide kärpimist

17. juuli 2006, 07:26

Praegu tuhandetele riigiametnikele mõnusat vanaduspõlve tõotavad eripensionid võivad kärpesse minna ja tulevikus sootuks kaduda.

Sotsiaalministeeriumi ametnike koostatud uue pensionikontseptsiooni ühe osana hakataks eripensione esialgu kärpima samal viisil kui pensioni esimest sammast inimesel, kes on liitunud ka teise sambaga, kirjutab Postimees.

Tavapensioni saavate isikute aastakoefitsient väheneb nende aastate eest, mil isik on tasunud kohustusliku kogumispensioni makseid, 20 protsendi võrra, eripensioni suurus aga ei sõltu praegu kogumispensioniga liitumisest.

Sotsiaalminister Jaak Aab märkis, et otstarbekas oleks pensioni teise sambaga liitunud inimeste eripensione kärpida ligikaudu viiendiku ehk 20 protsendi võrra.

Minister kinnitas, et eripensionäre peaks kohtlema võrdselt tavainimestega, sest just 20 protsenti väheneb tavaline pensioni esimene sammas ehk riigi makstud pension inimesel, kes on liitunud ka teise pensionisambaga.

Valitsuskabinet arutab seda ettepanekut eeldatavasti augustis või septembris. Kui kontseptsioon heakskiidu saab, hakkab sotsiaalministeerium seaduseparandusi kirjutama. Kas need ka veel enne järgmisi üldvalimisi jõutakse Riigikogus seadustada, pole teada.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing