Eesti sai Hollandi abiga 5 uut maksuspetsialisti

18. juuli 2006, 12:07

Phare projekti raames koolitas Sisekaitseakadeemia viis maksunduse eriala õppejõudu ja tõlkis hulga õppematerjali.

Phare projekti Hollandipoolne juht Leo van Veen jäi tulemusega väga rahule. Van Veen töötab Hollandi Rahandusministeeriumi Maksu- ja Tolliameti Peadirektoraadis rahvusvaheliste projektide vanemnõunikuna (otsealluvuses Peadirektorile). Ta on varem olnud Hollandi Maksu- ja Tolliameti Peadirektoraadi osakonnajuhataja. Töötanud organisatsioonis üle 30 aasta. On olnud Hollandi rahvusvaheliste projektide juht mitmetes riikides, näiteks –Hiinas, Arubal, Surinamil, Slovakkias, Ukrainas ja Lätis.

Projekti üldmaksumus oli ligi 15 miljonit krooni.

Intervjuu Leo van Veeniga

<b> Mis projektiga oli tegu? </b>
Tegemist on Euroopa Liidu projektiga, kus Eestil oli vajadus treeningu, õppematerjali ja õppejõudude järele maksunduse valdkonnas. Uurisime, et kas see saab olla kasulik ka meile ja leidsime, et võiksime selles osaleda, sest omasime juba varasemaid häid kogemusi Eesti Maksuametiga.

<b> Mis oli projekti põhieesmärk? </b>
Eesti Maksuamet palus meie abi ja ütles, mida nad vajavad. Koostasime kursuse viie-kuue suurema teema õpetamiseks. Maksuseadus, raamatupidamine, auditeerimine, tulumaks, käibemaks ja maksupettuste uurimine. Õpetasime ennekõike õppejõude. Koostasime ja tõlkisime ka õppematerjali, mis varem puudus. Projekti raames tõlgiti eesti keelde viis raamatut, sh. „Euroopa maksuõigus”; „Maksuseaduste rikkumine ja maksurežiimi rikkumise eest kohaldatav seadus” (tõlkekulud kokku 1,4 miljonit EEK).

<b> Kuidas olete tulemustega rahul? </b>
Oleme koostööga väga rahul. Eestlased on olnud väga innukad õppijad. Jätkame koostööd ka edaspidi ja sõlmisime selleks juunis koostööleppe.

<b> Mis Te teate ja arvate Eesti maksusüsteemist? </b>
Me ei ole Eesti maksusüsteemiga lähedalt tuttavad, kuid me ei õpetanud mitte kohalikke seadusi, vaid üldisi teadmisi ja kogemusi konkreetsete näidete varal.
Me ei ole siin selleks, et hinnata Eesti maksusüsteemi, vaid selleks, et aidata ja õpetada avalikku sektorit paremaks saada. Maksusüsteem on põhimõtteliselt sama. Suurim erinevus on tulumaks, eriti ettevõtete maksustamine, mis on eriline kogu Euroopas, kus investeeritav tulu on maksuvaba.

<b> Kas korraldate sarnaseid projekte ka mujal? </b>
Jah, sarnased projektid toimuvad ka teistes riikides, kuid teemad ja eesmärgid veidi erinevad. Näiteks Bulgaarias ja Rumeenias.

<b> Kas ja mida ise siit õppisite? </b>
Õppisime kuidas selliseid projekte korraldama. Näiteks ei tasu korraga liiga palju ette võtta, sest meil kõigil on vaid 24 tundi. Samas kui Hollandis täidab ühte ülesannet vahest kümme inimest, siis väikeses riigis nagu Eesti on see pigem vastupidi – üks inimene vastutab kümne asja eest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing