Tallinki aktsia ohtlikult madalal

Romet Kreek 19. juuli 2006, 00:00

Tallinki aktsia on langenud väga lähedale 55kroonisele õigustega täiendava emissiooni hinnale. Tallinki aktsia hind langes eile väikese, 1,1 mln kroonise käibe juures 1,65%, 56,01 kroonini ehk 3,58 euroni.

Kui aktsia hind langeks allapoole 55 krooni taset, oleks õiguste emissiooni korraldamine ohus - poleks ju mõtet märkida aktsiat 55 krooniga, kui seda saab börsilt odavamalt.

Tallink hoolitseb selle eest, et inimesed puhkustehooajal raha ära ei tarbiks, vaid peaksid keset suve midagi investeerima. Kaudselt võib see suisa aidata kaasa Eesti eurole üleminekule.

Aktsionärid on pandud halva valiku ette. Enne börsiletulekut Tallinki emissioonist aktsiaid märkinud ja siiani hoidvad investorid istuvad aktsiaga soliidses kahjumis. Nüüd tahab ettevõte veel raha juurde ehk varasemat kahjumlikku investeeringut tuleks suurendada. Võib-olla pöördub see kasumlikuks, võib-olla mitte. Igatahes tuleks panust suurendada, kuigi riskantsuse mõttes ei pruugi see mõistlik olla.

Kuid need aktsionärid, kes aktsiaid juurde ei märgi, satuvad ebasoodsasse olukorda. Mittemärkijate osalus ettevõttes lahjeneb nagu supp, kui sinna vett juurde valatakse. Emissiooniga lisandub 136,5 miljonile Tallinki aktsiale 28,3 miljonit uut aktsiat, mistõttu praeguste aktsionäride supp lahjeneb uute aktsiate juurdetulekuga 17,2 protsendi võrra.

Eriti raske on otsustamine neile, kel muid rahapaigutusi peale Tallinki aktsia pole, kuid kellel suur eluasemelaen kukil. Hoopis teises perspektiivis näeb ilmselt asju Danske Capitali Balti fond. Muide, nende suurim panus on hoopis Tallinna Kaubamaja aktsia, kus on 8,5% fondi varadest. Tallink on alles kolmandal kohal, fondiomanike vara paigutamise suhtes. Tallinki aktsia osakaal Danske Capitali Balti fondis oli 30. juuni seisuga 7,9%. Ka pärast nüüdset emissiooni jääks fondi Tallinki-risk alla 10% varadest.

Juhul, kui Tallinki aktsia märkimisõigused tulevad börsile, tuleb nende müügi korral (kui ei soovita aktsiaid juurde märkida) arvestada tasuvusel ka maakleriteenuse tasuga.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:08
    Otsi:

    Ava täpsem otsing