EPL: Võõrtöölistele tahetakse palka maksta punktisüsteemi alusel

20. juuli 2006, 07:27

Juba järgmisest aastast plaanib riik hakata dikteerima, kui palju tuleb palka maksta siin töötavale valgevenelasest ehitajale või ukrainlasest keevitajale.

Sellise ettepaneku teeb majandusministeerium valitsusele, et korrastada väljastpoolt Euroopa Liitu Eestisse tööletulemise tingimusi, piirata odava tööjõu sissevoolu ja takistada selliste ametimeeste mujalt toomist, keda leiaks ka Eestist, kirjutab Eesti Päevaleht.

'Võõrtöölised ei tohi kohalikku tööjõudu asendada, vaid peavad seda täiendama,' ütles majandusministeeriumi peaspetsialist Sille Rossi. Nii ei ole tema hinnangul põhjendatud näiteks ukraina või valgevene ehitajate Eestisse toomine, kui tööandja eesmärk on neile kohalikest töömeestest vähem palka maksta ja nii palgakulusid kokku hoida.

Majandusministeeriumi ettepanekud võõrtööjõu osas jõuavad valitsusse augustis. Nähakse ette ka võõrtöölisele tööloa andmise protseduuri lihtsustamist. Loa saamine on näiteks BLRT Grupil ja Skype"il aega võtnud 8–11 kuud.

Majandusministeerium soovib Eestis välja töötada Suurbritanniaga sarnase võõrtöölisi hindava punktisüsteemi, et hinnata võõrtööliste võimalusi tööd saada. Iga võõrtöölise puhul arvestatakse kvalifikatsiooni, varem kodumaal teenitud palga suurust ja saareriigis pakutavat palka. Arvesse võetakse ka vanus ja kui vajalik punktisumma on koos, on ka töö- ja elamisluba sama hästi kui taskus.

Kommenteerib tööandjate keskliidu volikogu esimees Enn Veskimägi: 'Riik ei saa eraettevõtjate palku reguleerida, see on tööandja ja töövõtja vaheline kokkulepe. Ma ei mõista, miks tahab ministeerium, et näiteks ukraina ehitajale makstakse Eestis sama palju palka kui eestlasele, kui eestlased teenivad samal ajal Soomes ehitustel 30 protsenti vähem kui soomlased. Miks me seame lati kõrgemale kui skandinaavlased?'

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing