Majandusministeerium: töötleva tööstuse tootjahinnad jätkuvalt kasvutrendil

20. juuli 2006, 11:08

Viimasel ajal töötlevat tööstust iseloomustanud järk-järguline tootjahindade kasv jätkus ka juunis, kommenteeris majandusminiteerium täna avaldatud statistikat.

Statistikaameti teatel kerkisid tootjahinnad eelmise kuuga võrreldes 0,5%, aastataguse ajaga võrreldes on hinnad kasvanud 4,8%. Toiduainetööstuses on hinnatõus olnud tagasihoidlikum kui töötlevas tööstuses keskmiselt (tootjahinnad kerkisid aastaga 3,7%), kuid ka siin on hinnad viimastel kuudel pidevalt kerkinud. Kõige enam on tõusnud tootjahinnad kalatööstuses (10,4%) ja jookide tootmises (4,2%), samas piima- ning lihatootmises on hinnad püsinud suhteliselt stabiilsetena (aastane hinnatõus 1–2%).

Suurim tootjahindade kasv on toimunud ehitusmaterjalide tootmises (12,3%). Lisaks kulude suurenemisele on selle taga ka ehitusturul valitsev tugev nõudlus, mistõttu ehitusmaterjalide tootjatel on lihtsam ka hindu kergitada.

Ka teistes tööstusharudes on üldiselt märgata hinnasurvete püsimist.

Ettevõtjate ootused hindade edasiste arengute suhtes on olnud viimastel kuudel sarnased. Eesti Konjunktuuriinstituudi küsitluse kohaselt ootab veerand ettevõtjatest järgneva kolme kuu jooksul müügihindade kasvu, ligi kolmveerand vastanutest eeldab müügihindade püsimist tänasel tasemel. Hinnatõusu ootused on suuremad puidutööstuses, kummi- ja plastitööstuses, metallitööstuses ning aparaaditööstuses.

Ekspordihinnad jäid juunis maikuuga võrreldes samale tasemele, aastaga kerkisid hinnad 3,9%. Impordihinnad tõusid maiga võrreldes 0,2%, eelmise aasta juuniga võrreldes on import kallinenud 4,4%.

Ekspordihinnad on üldiselt liikunud sarnaselt töötleva tööstuse tootjahindadele, seda just harudes, mille toodang suures osas eksporditakse. Eelmise aasta juuniga võrreldes on tõusnud oluliselt keemiatööstuse toodete ekspordihinnad (9,5%) tulenevalt naftasaaduste kallinemisest ning puidutoodete hinnad (7,1%).

Impordi poolel on jätkuvalt kallinenud naftatooted, eelmise aastaga võrreldes olid juunis impordihinnad kolmandiku võrra kõrgemad. Ka põllumajandussaaduste hinnad on püsinud kõrgemal tasemel kui aasta tagasi (12,6%).

Naftatoodete jätkuv kallinemine tõstab lähiajal mitmete sellest sõltuvate harude hindasid, seda nii impordi kui ekspordi osas. Naftatooteid kui sisendeid kasutab Eestis keemiatööstus ning kummi- ja plastitööstus. Naftakeemia- ja põlevkivikeemiatööstuse maht moodustab kogu Eesti tööstuse mahust 5% ning kummi- ja plastitööstus 3%.

Transpordikulude kaudu mõjutab naftatoodete hinnatõus aga kõiki tööstusharusid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing