Euro tähendaks eliitliigat

Romet Kreek 21. juuli 2006, 00:00

Balti riikide liitumine elitaarse tippkrediidireitinguga riikide klubiga lükkub edasi, kuna meie üleminek eurole lükkub aina edasi - süüdi kiire laenukasv ja sellest tingitud inflatsioon.

Eesti Panga majanduspoliitika allosakonna juhataja Ülo Kaasik ütles, et euroalaga liitumine tõstaks Moody'se hinnangul meie reitingut tasemele Aaa.

Pragu on meie krediidireiting A1, mis on päris hea reiting - võib-olla liigagi hea. Tänu sellele on pangad saanud odavat välisraha, mida naudivad eluasemelaenu võtjad. Balti riikide puhul oodatakse, et krediidireiting tõuseb. Kuid Eesti krediidireiting võiks hoopis langeda, kuna meie rahvas vananeb ja väheneb nii negatiivse iibe kui ka tööjõu väljarände tõttu. Samal põhjusel on reitinguagentuurid hakanud jälgima näiteks Itaaliat, Jaapanit ja Saksamaad.

Aaa krediidireiting on tippklass. Nii kõrge krediidireiting on vähem kui 20 riigil - näiteks Soomel, USA-l, Saksamaal. Ka Balti riigid võiksid sellesse klubisse kuuluda, kuid ekspansiivne laenupoliitika ja mõningal määral ka kütuse hinnast tingitud inflatsioon ei lase sel lähiaastatel juhtuda.

Seni loodab Eesti veel minna eurole üle 2008. aastal, mis on siiski küsitav. Leedu sihiks on 2009. või 2010. aasta. Hansabank Marketsi hinnangul saaksid Balti riigid euroga liituda alles 2010. aastal. Seniks elame kreeditoride armust.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing