Reitinguagentuur Moody's näeb Eesti 10% majanduskasvus ohtu stabiilsusele

ÄP 21. juuli 2006, 00:00

Euroalaga liitumine tõstaks Eesti krediidireitingut.

Rahvusvaheline reitinguagentuur Moody's Investors Service ütleb Eesti kohta koostatud aastaaruandes, et A1-reiting ning valitsuse pikaajaliste võlakohustuste positiivne väljavaade peegeldavad riigi majandusliku stabiliseerumise edukust ning muljetavaldavat struktuurset ümberkujunemist, eriti võrreldes teiste ELi üleminekuriikidega.

"Me usume, et Eesti euroalaga ühinemise väljavaade vähendab kapitalivoogude võimalikku ebastabiilsust, tugevdades seega valitsuse krediidivõimet," ütles aruande autor, asepresident Nina Ramondelli. Kui Eesti läheb üle eurole, tähendab see valuutaülekannete riski kadumist ja Eesti riigiriski reiting tõstetakse euroala Aaa-tasemele.

Moody'se hinnangul on Eesti SKP reaalkasv olnud oodatust kiirem, ulatudes 2005. aastal ligi 10%ni. "Kiire laenukasv, hoogne varade hinnatõus ning jätkuvalt suur jooksevkonto puudujääk annavad tunnistust majanduse tasakaalustamatusest, mis võib juhul, kui seda ei pidurdata, kujutada ohtu makromajanduslikule stabiilsusele," märkis Ramondelli.

"Moody's ei pea probleemiks Eesti euroalaga liitumise võimalikku edasilükkumist, reitingu tõstmise või langetamise vaatenurgast on neile oluline meie konservatiivse eelarvepoliitika püsimine ja kiire kasvuga seonduvate riskide vähendamine," kommenteeris Moody'se hinnangut Eesti Panga majanduspoliitika allosakonna juhataja Ülo Kaasik.

Reitinguagentuuri aruanne "Estonia: 2006 Credit Analysis" on igal aastal koostatav ajakohastatud ülevaade, millega ei kaasne hindamistegevust.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing