USAs armastatakse kiirtoitu

Peeter Teder 24. juuli 2006, 00:00

USA selle aasta esimese poole kõige õnnestunuma avaliku esmaemissiooni (IPO) tegi McDonald'si tütarfirma Chipotle Mexican Grill. Paistab, et ameeriklased, kes on suured kiirtoidusõbrad, hindavad positiivselt ka kiirtoidurestoranide börsil noteerimist. Chipotle Mexican Grilli aktsia rallis emissioonijärgselt poole aastaga 175 protsenti ehk 2,75 korda. Chipotle Mexican Grill opereerib mehhiko stiilis kiirtoidurestorane. Firma on asutatud 1993. aastal ja haldab 450 söögikohta. Chipotle Mexican Grilli põhiidee on serveerida head toitu kiiresti ja lahedas õhkkonnas. Firma peakorter asub Colorado osariigis, Denveris.

Paremuselt teine IPO oli Fortuneti oma. Fortunet tegeleb mänguautomaatide tootmise turustamise ja liisimisega. Firma aktsia tõusis emissioonijärgselt 77 protsenti ehk 1,77 korda. Fortunet toodab nii bingo-, keno- kui ka pokkeriautomaate, nii traadita kui ka statsionaarseid mänguautomaate, samuti servereid, mis korraldavad ja kontrollivad kasiinode mänguautomaatide tegevust. Firma omab ja liisib traadita ja statsionaarseid mänguautomaate, mida turustatakse BingoStari kaubamärgi all. Fortunet pakub ka tarkvara, mis võimaldab analüüsida mängijate kulutusi ja teha mängijatele soodustusi.

Firma klientide hulka kuuluvad bingosaalid, kasiinod ja heategevad bingoklubid. Fortunetil on niihästi oma müügivõrk kui ka müügiesindajad USAs, Kanadas ja Suurbritannias. Firma on asutatud 1989. aastal ja tegutseb Nevada osariigis, Las Vegases.

Kolmanda koha esimese poolaasta IPOde seas hõivas H&E Equipment Services, mis pakub nelja tüüpi ehitus- ja tööstusseadmeid. Firma rendib ja müüb lifte, kraanasid, koppasid ja tõstukeid, nii uusi ja kasutatud seadmeid kui ka nende varuosi. Samas osutatakse hooldus- ja remonditeenust. Firma klientide hulgas on äriettevõtteid, ehitusfirmasid, tootmisettevõtteid, kommunaalettevõtteid, munitsipaalettevõtteid, samuti suuri tööstusfirmasid. Käesoleva aasta märtsi teise poole seisuga teenindas firma 48 müügikoha kaudu 21 000 klienti. Firma on asutatud 1961. aastal ja selle peakorter asub Louisiana osariigis, Baton Rouge'is.

IPOde esiviisikusse mahtusid veel online-hulgimüüja Liquidity Services, mis kerkis poole aastaga 62 protsenti, ning Mehhikos lennujaamade opereerimisega tegelev Grupo Aeroportuario Pacifico, mis kallines 57 protsenti.

Investorite seisukohalt oli kõige ebaõnnestunum IPO Traffic.comi oma. Traffic.comi aktsia kaotas emissioonijärgselt oma väärtusest rohkem kui poole ehk 54 protsenti. Firma pakub reaalajas informatsiooni liikluse kohta USA linnades. Informatsiooni pakutakse teistele firmadele, tavatarbijatele ja valitsusasutustele. Teavet pakutakse nii õnnetuste ja sündmuste kui ka liiklusvoolu kohta üldiselt. Informatsiooni pakutakse raadio ja televisiooni kaudu, samuti interneti, mobiilide ja autodes asuvate navigatsioonisüsteemide vahendusel. Firma peamisteks klientideks ongi raadio- ja telejaamad, aga ka liiklusteabeteenuse kliendid ja reklaamijad. Traffic.com asutati 1998. aastal. Firma peakorter asub Pennsylvania osariigis, Wayne'is.

Halvemuselt teine oli Vonage'i IPO. Selle firma aktsia hind kukkus emissioonijärgselt veidi vähem kui poole võrra ehk 49 protsenti. Märkimist väärib, et langus oli järsk, sest firma tuli börsile alles 23. mail. Firma pakub lairiba-telefoniteenust ja üle interneti helistamise võimalust ehk Voice over Internet Protocol'i (VoIP). Vonage'i pakettidena pakutavate teenuste hulka kuuluvad näiteks teadete jätmine ja kõnede suunamine. Teenuseid pakutakse nii jaemüüjate kaudu kui ka veebipõhiselt, võimaldades klientidel soovitud teenused ise välja valida. Lisaks pakub firma helistamisseadmeid. 2000. aastal asutatud Vonage'i peakorter asub New Jersey's, Holmdelis.

Kolmas kõige ebaõnnestunum IPO oli Digital Music Groupil, mis kaotas emissioonijärgselt 42 protsenti oma väärtusest. Digital Music pakub elektrooniliselt salvestatud muusikat internetis muusikat müüvatele poodidele. Firma vahendab muusikat plaadifirmadelt ja esinejatelt ning edastab selle pärast elektroonilist töötlust võrgupoodidele. Firma pakub sellist muusikat, mis ei ole valmis kujul kättesaadav tavalistes plaadipoodides. Pakutakse ka võimalust teha omavalmistatud muusika internetis kättesaadavaks. Firma levitab ligikaudu 65 000 lindistust. Digital Music asutati 2005. aastal ja paikneb Californias, Sacramentos.

IPOde õnnestumises või ebaõnnestumises ei paista olevat mingit seaduspära - ei õnnestunud ega ebaõnnestunud firmade seas pole sama profiili või tegevusalaga firmasid. Seega võib öelda, et õnnestumine või ebaõnnestumine ei sõltu sektorist, milles ettevõte tegutseb.

Samas on suhteline ka õnnestumise mõiste. See, mida IPO-l osalenud investor peab õnneks, on firmale hoopis ebaõnn.

Kui aktsia hind tõuseb emissioonijärgselt mitu korda, siis näitab see, et emissioonikorraldajad hindasid aktsiat emissioonil valesti.

Firma oleks võinud teha emissiooni hoopis kõrgemalt hinnatasemelt ja kaasata nii rohkem vahendeid ehk raha.

Ka ebaõnnestumine on samamoodi suhteline. Kui ebaõnnestunud emissioonil osalenud investorid hoiavad kahe käega peast kinni, siis firmaomanikud hõõruvad vaikselt käsi, et õnnestus sellise hinnaga kapitali kaasata.

Kokkuvõttes on hea, kui emissioon märgitakse natuke üle ja selle hind emissiooni korraldamise järel mõõdukalt tõuseb. Siis peaksid rahule jääma nii korraldajad, firma ise kui ka emissioonil osalenud investorid.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing