Põud jätab heina- ja viljasaagi kesiseks

24. juuli 2006, 14:30

Põllumehed kurdavad, et kestev kuivus teeb liiga heinale ja jätab viljasaagi kesiseks, kirjutab maakonnaleht Vooremaa.

Adavere Agri sai oma esimese niite ja kuiva heina kätte möödunud nädalal. 'Viie-kuuesajast tonnist heinast meile tänavu piisab. Teist samapalju korralikku kuiva heina on küünides veel eelmisest aastast,' rääkis agronoom Avar Kepp. Teisest niitest loodab ta saada 5-6 tuhat tonni silo, et ligemale pooleteisetuhabdelist lüpsikarja ja vasikaid üle talve toita.

Sadala Agros alustati heinategu 6. juunil, kuna kuiv ajas tagant. Kuiva heina sai 700 rulli ja siloauku 1600 tonni, lisaks tehti 3000 silopalli. 'Kümme tuhat rullitäit oleks veel vaja,' rääkis Sadala Agro juhataja Ahti Kalde.

Torma Põllumajandusosaühingus läheb varajane oder viljavorstiks ehk kilesse loomasöödaks. Muljutud vili pakendatakse kahemeetrise läbimõõduga kiletunnelisse. 60 meetri pikkusesse vorsti mahub 150 tonni vilja. Talvel on juba teist aastat sellist tehnoloogiat kasutaval Torma Põllumajandusosaühingul hea vorsti jupikaupa loomadele võtta.

Tormas läksid viljakombainid põllule eelmisel nädalal. Esimeste koristuspäevade järel tundub, et odrasaak jääb kuiva tõttu mullusest tunduvalt väiksemaks. Lisaks sellele, et kuivaga on odratera tänavu eriti peenike, ei taha sellelt karvad kuidagi küljest ära tulla. Karvased viljaterad jäävad kombaini punkrisse kinni ega lähe kuivatikolust alla.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing