USA peaks valmistuma Venezuela naftaembargoks

24. juuli 2006, 13:22

USA Senati välisasjade komisjoni esimees Richard Lugar ärgitab valitsust koostama kriisiplaane Venezuela naftatarnete võimaliku katkemise puhuks.

Välisminister Condoleezza Rice’ile saadetud kirjas hoiatas Lugar, et USA ei saa endale energiadiplomaatias lubada passiivsust, kirjutas Financial Times.

Lugar möönab, et embargo on vähe tõenäoline - Venezuela tarnib USAle kaks kolmandikku oma naftast ehk 1,5 miljonit barrelit päevas ning nafta annab 80% riigi ekspordituludest ja poole riigieelarve tuludest – kuid et USAst oleks „hooletu” jääda lootma ühekordsetele lahendustele nagu strateegilise kütusevaru käikulaskmine.

„Ükskõik kui ebarealistlikud Venezuela presidendi Hugo Chavezi korduvad ähvardused naftatarnete katkestamisest ka oleksid, meie kohustus on ette näha meetmed Ameerika inimeste kaitseks,” kirjutas Lugar.

Lugari hinnangul on „reaalne risk”, et Venezuela võimaliku naftatarnete katkestamise korral teiste riikidega liitub. Chavezi üks poliitilisi eesmärke on vähendada sõltuvust USAst kui oma suurimast turust ning saata rohkem naftat Hiinasse.

Naftat eksportivate riikide hulgas on Venezuela viiendal kohal.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing