EPL: Eestimaa.eu kuulub lätlasele ja riik.eu hollandlasele

27. juuli 2006, 07:29

Riigi hoolimatuse tõttu on sajad riikliku tähendusega .eu domeeninimed välismaalastele läinud.

Sajad Eesti jaoks olulised domeeninimed on juba läinud nii siinsete kui piiritaguste persoonide kätte. Riik.eu Hollandisse, vabariik.eu kuhugi Bahamale ja eestimaa.eu uhke omanik on lätlane Andris Kaneps, kirjutab Eesti Päevaleht.

'Eesti riik on olnud ääretult passiivne Euroopa Liidu domeeninime .eu sisaldavate lehekülgede kaitsmisel,' ütleb Jaanus Putting eu-domeenide registripidajast Zone Media. Kaubamärgi omanikel ja riigiasutustel oli tegelikult pikaaegne eelisõigus. Kreeka valitsus pani kinni tuhandeid riiklike, ajalooliste või kultuurilise väärtusega nimesid. Rootsi riik on hoolitsenud isegi eestipärase rootsi.eu endale saamise eest. Hea vähemalt, et eesti.eu ja estonia.eu meile automaatselt määrati, muidu oleks tiigrihüppe maa neistki ilma jäänud.

Alates selle aasta 7.aprillist on eu doomeniga veebiaadressi registreerimine vaba kõigile. Kehtib põhimõte – kes ees, see mees. Nii kuuluvad peaminister.eu ja riigikogu.eu perekond Arostele. Valitsus.eu omanik Joel Tammet ütleb, et temal pole nimega mingeid plaane: 'Eksperimendi korras võtsin.' Umbes samamoodi põhjendab ka hiiumaa.eu ja paide.eu omanik Aare Ärmpalu: 'Ausalt öeldes olin päris imestunud, et keegi neid polnud juba kinni pannud.'

Laen.eu, loodus.eu, liising.eu ja veel kümnete teiste nimede omanik Viljandi mees Günther Veidenberg näeb aga võimalust neid edasi müüa: 'Minu jaoks oli see ikkagi investeering.'

Huvitav, et armastus.eu ja jumal.eu on juba kinni pandud. Esimene Ameerikasse, teine Hollandisse. Aga kurat.eu on veel täitsa vaba.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing