EPL: Põhjanoodaga kalapüük muutub Peipsil odavamaks

27. juuli 2006, 07:19

Kalurite soovile vastu tulles tahab keskkonnaministeerium vähendada Peipsi, Pihkva ja Lämmijärvel põhjanoodaga püügiõiguse tasu 25 000 kroonilt 20 001-le.

Keskkonnaministeeriumi kalavarude osakonna juht Ain Soome põhjendas vastava seaduseelnõu seletuskirjas, et tasu alandatakse, kuna Peipsi kalavarude säilimise nimel lühendatakse ka põhjanooda ehk mutniku püügiperioodi. Kui varem oli mutnikupüük lubatud septembri algusest kuni jää tulekuni, siis nüüd vaid septembri keskpaigast 5. oktoobrini, kirjutab Eesti Päevaleht.

Peamiselt püüavad Peipsi äärsed rannakalurid põhjanootadega järvest ahvenat, koha ning haugi ja latikat. Püütava kohavaru aga moodustab peamiselt mullune järelkasv, kes jõuab sügisel algavaks püügiks kasvada veidi enam kui 20 sentimeetri pikkuseks. Just seepärast ongi tänavu ajutiselt lubatud püüda ka vähemalt 24 pikkusi noori kohasid.

'Paraku on aga püüki tuleva väikesemõõdulise koha esmakokkuostuhind tunduvalt väiksem, mis vähendab kalurite sissetulekuid. See on ka põhjus, miks vähendatakse mutnikupüügiõiguse tasu,' seisab eelnõu seletuskirjas.

Kui tavaliselt makstakse mutnikupüügil püütud koha eest 25–30 krooni ühe kilogrammi eest, siis sellel aastal püüki tuleva väikesemõõdulise koha hinnaks prognoosib ministeerium vaid 15 krooni.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing