Kas üksi on parem surra?

Henrik Aavik 28. juuli 2006, 00:00

Täna esilinastub Sõpruse kinos prantsuse kino skandalisti Fran?ois Ozoni uus mängufilm "Aeg lahkuda" ("Le Temps qui reste"), tuues kultusnäitlejanna Jeanne Moreau taas Eesti publiku ette. "Aeg lahkuda" on teine episood Ozoni surma ja leina atriloogiast.

Romain on noor ja edukas moefotograaf. Homoseksuaalse mehena arvab ta, et moodne suguhaigus on temani jõudnud, ent tegelikult tuleb noormehel peagi hoopis pidurdamatule vähile alla vanduda. Haigust varjates keeldub ta teraapiast, jätab kohe pärast seksi maha poiss-sõbra, käitub vastikult oma raseda õega ning püüab vähem suhelda oma lahkete ja toetavate vanematega. Diagnoosiga üksi jäänud, alustab Romain ettevalmistusi lahkumiseks. Film portreteerib rahulikult surma lähenemist, mitte ei kajasta vaprat võitlust sellega.

Mõned lembestseenid filmis on veidi provokatiivsed, kuid Ozoni viis neid üles võtta ja loosse siduda teeb nad ilusaks. Filmis on tavalisest erinev see, et peategelase seksuaalne orientatsioon ei ole üldse oluline. Ta lihtsalt on gei ja see ei oma filmi sõnumi seisukohalt mingit märgatavat tähtsust.

Kui kurvad kohad välja arvata, siis on filmi meeleolu kerge ja isegi lõbus. On näha, et Ozon valdab täielikult vaataja emotsioonidega manipuleerimist, aga ta ei kasuta oma oskusi kurjasti. Ta lihtsalt näitab ausalt, kuidas tänapäevane noor mees surma suhtub.

Ozoni esimene mängufilm "Sitcom" (1997) oli edukas paljudel rahvusvahelistel festivalidel. Alates 2000. aastast, mil Ozon lavastas R. W. Fassbinderi näidendi alusel vändatud draama "Veepiisad tulistel kividel", on ta tõusnud üheks tunnustatumaks prantsuse filmilavastajaks. On öeldud, et prantsuse film on surnud, Ozon tappis ta. Samuti on Ozoni võrreldud Almodovariga.

Filmis "Aeg lahkuda" teeb Romaini osas suurepärase osatäitmise Melvil Poupaud, Romaini vanaema rollis on prantsuse kultusnäitleja Jeanne Moreau, teistes osades Valéria Bruni-Tedeschi ("5×2"), Daniel Duval ("Varjatud") jt. Muuseas, filmimuusikas on kasutatud mitut teost, mille autoriks on Arvo Pärt.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:40
    Otsi:

    Ava täpsem otsing