Kuumus kõrvetab Euroopa põlde

Sirje Rank 28. juuli 2006, 00:00

Sellise dramaatilise avalduse tegi sel nädalal Euroopa agrotööstuse katusorganisatsioon OEITFL, mille juhi Susanne Meyeri sõnul meenutab olukord 1976. aasta ränka põuasuve. Toona tuli sademeid niisama vähe. Tagajärjeks võib olla kõigi olulisemate köögiviljade defitsiit. Õlletööstus jälgib samal ajal murelikult õlleodra hinna kujunemist.

OEITFL hoiatab, et mitu nädalat tavatult kuuma ilma Euroopas on oluliselt vähendanud traditsiooniliste tootjariikide köögiviljasaaki. See paneb Euroopa agrotööstuse muretsema toorme pärast, sest parem pole olukord ka uutes liikmesriikides - Ungaris ja Poolas jääb köögiviljatoodang tänavu samuti 10-20% prognoosidele alla, ubade ja suvekõrvitsate osas isegi kuni 40%.

"Praegune olukord on üks ekstreemsemaid, mida me näinud oleme, ning põhjustab talunikele tõsiseid probleeme," möönis ka ELi põllumajandusvolinik Mariann Fischer Boel.

Hollandi põllumehed hindavad, et pikk kuivaperiood ja rekordiliselt kõrged temperatuurid võivad teravilja- ja kartulisaaki tänavu kärpida kuni neljandiku võrra. ELi suurim teraviljakasvataja Prantsusmaa ennustab mullusega võrreldes saagi vähenemist viiendiku võrra ning niisama suurt langust prognoosis ka Poola põllumajandusminister.

Kogu ELi teraviljatoodangu prognoosi on Bloombergi andmeil kavas kärpida 256,6 miljonile tonnile.

"Nendesse hoiatustesse tuleb suhtuda tõsiselt," kommenteeris ASi Nordic Foods ostujuht Jaanus Salum, avaldades lootust, et Eestis jõuab siiski veel vihma tulla, mis saagi päästaks. Paljudes Euroopa riikides algab aga koristus varem. Salumi sõnul on põua mõju veel vara prognoosida, ent märgata on näiteks, et kartuli ja porgandi hind, mis tavaliselt on juuli keskpaigaks juba langenud, püsib tänavu kõrge.

Sama asjaolu märkis Prisma kauplusteketi toidukaupade ostujuht Tiia Karu, kelle sõnul on köögivilja hind mullusega võrreldes 5-10% kõrgem, tühjad letid aga siiski ebareaalne väljavaade. "Euroopa turg on lihtsalt nii suur," ütles Karu.

Põuateemaga seoses kirjutas Soome Kauppalehti sel nädalal õlletootjate murest, et kesine odrasaak võib tõsta toorme hinda ja tuua ka kauplustes hinnalisa.

Saku Õlletehase juhatuse esimehe kt Janno Veskimäe sõnul pole praegu siiski sel põhjusel veel õlle hinna tõusu karta, sest linnaseostu lepingud on sõlmitud pikalt ette. "Samas kui linnaste hind maailmaturul peaks märkimisväärselt kasvama, siis mõjutab see loomulikult ka meid ning pikemas perspektiivis võib toimuda hindade korrigeerimine," ütles Veskimäe.

Üldine toormesektori buum on Euroopa ja Põhja-Ameerika kuumalainega laienemas ka põllumajandustoodetele. Riskikapitalifondid likvideerivad positsioone metalli- ja energiasektoris, et kaubelda põllumajandussaadustega, kirjutas Financial Times.

Teraviljafutuuride hinnad on olnud viimastel nädalatel ühed suuremad liikujad, kerkides läinud nädalal üle 8 protsendi. Kartuli novembrilepingute hinnad olid läinud nädala lõpuks kerkinud juuni algusega võrreldes ligi 80 protsenti.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:09
    Otsi:

    Ava täpsem otsing