Noorte kohtumispaik - Noortepäev 2006

Pille Rõivas 28. juuli 2006, 00:00

Noortepäev on täis avastamisrõõmu, sest paljude ürituste seast leiab igaüks midagi meelepärast.

Üritus on tasuta - saab osa võtta töötubadest, kuulata muusikat, tutvuda kõigi Eesti suuremate noorteühendustega. Kinotelgis näidatakse noorte tehtud filme, mida ka kommenteeritakse. Sisutelgis kogunevad noored, kes soovivad arutleda noortega seotud teemadel.

Noortepäev on ainus suurüritus Eestis, mis hõlmab nii mitmesuguseid noorteühendusi, noortesõbralikke organisatsioone kui loomulikult ka noori endid. Ürituse projektijuht Kadre Spitz Eesti Noorteühenduste Liidust arvab, et Noortepäeva olulisim osa on organisatsioonide võimalus end noortele tutvustada ja noorel omakorda tutvuda ühendustega, millest tal varem aimugi polnud.

Töötubades saab ka proovida esindatud noorteühenduste põhitegevusi, näiteks Väitlusklubi korraldab oma telgis väitluse, millest saab igaüks osa võtta. Teises telgis proovivad noored ise videoklippe teha.

"Selliseid praktilisi töötubasid on palju ja kindlasti leiab igaüks omale meelepäraseima," selgitab Kadre.

Selleaastase Noortepäeva läbivaks teemaks on noorte osalus ja algatus.

Noortepäev 2006 propageerib erinevate valdkondade ja tegevuste kaudu noortele suhtumist - kui piisavalt tahta ning selle nimel tegutseda, siis on võimalik ühiskonda enda ümber positiivselt mõjutada. "Ei ole päris nii, et kuna olen noor, siis tehakse kõik minu eest ära," ütleb Kadre Spitz.

Noortepäevaga tahavad korraldajad tuua noorte osaluse teema avalikkuse ette, tutvustada seda laiemalt nii Eesti ühiskonnale kui ka noortele endile.

"Teema on tähtis, sest noorte inimeste aktiivne osalemine otsustusprotsessides ja tegevustes kohalikul ning regionaalsel tasandil on üks väga oluline aspekt demokraatliku ühiskonna arenemisel," selgitab sel aastal Noortepäeva avalikke suhteid korraldav Eleri Lopp Eesti Noorteühenduste Liidust.

Kaks aastat tagasi olin noortepäeval vabatahtlikuks. Teadsin, et üritusele tuleb palju noori üle Eesti, kellega saab lõbusalt aega veeta. Samas sai sisutoas arutada ka tõsisematel teemadel.

Eelmisel aastal olin tehnikajuht, sest head mälestused sundisid ka oma abikäsi ulatama.

Ka sel aastal on plaan Noortepäevale minna. Läheme koos eelmise aasta meeskonnaga. Praegu on veel lahtine, kas läheme sinna nii-öelda kokkutuleku eesmärgiga või võtame ka muudest tegevustest osa.

Noortepäeva traditsioon sai alguse 1998. aastal Lissabonis toimunud konverentsil, kus osalesid noorsootöö eest vastutavad ministrid. Eestit esindas tollane haridusminister Mait Klaassen.

Eestis tähistati Noortepäeva esmakordselt 2002. aastal. 2003. aastal jätkus traditsioon Eesti Noorteühenduse Liidu eestvedamisel Paldiskis, kus osales 325 noort 11 maakonnast. 2004. aastal toimus Noortepäev Pärnus, kus päevateemaks oli "Iseseisev noor!". Eelmisel aastal toimus Noortepäev samuti Pärnus ning kandis nime "Võimalustega noor".

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 16:09
Otsi:

Ava täpsem otsing