Põneva pealkirjaga kunstiraamat

Tiina Kolk 28. juuli 2006, 00:00

Kunstiteaduste doktor Ants Juske on koostanud intrigeeriva pealkirjaga albumi ja esseedekogu - "Külmetav Eesti kunstnik. 50 tähtsamat teost läbi aegade".

Üle-eelmisel suvel Viinistu kunstimuuseumi teatrilaval etendatud Mart Kivastiku näidend Konrad Mäest "Külmetava kunstniku portree" pälvis suure tunnustuse ja tohutu publikumenu.

Nii nagu Kivastik oma näidenditega, tahab ka Juske oma raamatuga tuua kunstnikke rahvale lähemale, näidata neid mitte kaugete ja ennasttäis intellektuaalidena, vaid et sageli peitub "külmetava kunstniku" poosi taga "kunstnik, kes paratamatult käib ajast veidi ees ega taha kohaneda olemasoleva moega ja seetõttu kannatab." Samas möönab Juske kogumiku saatesõnas, et paradoksaalsel moel on meie kunstnikud vaatamata kõigele jätnud pärandiks pigem elujaatavat kui hädaldavat kunsti.

Autori sõnul on albumi eesmärgiks "teha metodoloogiline ekskurss, läbides valikuliselt rahvusliku kunstiloo võtmekunstnikke ja -teoseid. Sihiks on lihtsalt öeldes printsiip: üks kunstnik, üks pilt ja kõik, mis on sellega seotud."

Juske esimene essee käsitleb Köleri Kaarli kiriku freskot "Tulge minu juurde...", edasi on tema huviorbiidis üks kaunimaid naiseportreid eesti kunstiloos - Ants Laikmaa pastell naeratavast Marie Underist, siis "külmetav kunstnik" Pühajärve maastikuga, seejärel Nikolai Triik Konrad Mäe portreega jt kuni noorte naiskunstnike rühmituse "Puhas Rõõm" tegemisteni.

Juske on hea jutustaja. Tema lood on haaravalt kirjutatud ja usun, et need on huvipakkuvad mitte ainult tavalugejaile, vaid ka kunstiteadlaste kitsale siseringile, kus käibib oma metatekst.

Nendes tutvustustes räägib Juske oma elamustest ja kokkupuutepunktidest valitud kunstiteostega, tsiteerib kolleegide kirjutatud monograafiaid ja viitab nende uurimustöödele; tegelikult teeb raamat ka ekskursi kunstiajaloolaste töömaile. Asjast huvitatud võivad ju osutatud teoste lugemisega oma kunstiloolisi teadmisi täiendada.

Kaunilt kujundatud album sobib suurepäraselt kinkeraamatuks, mille võlu aastatega ei tuhmu, sest ars longa, vita bevis - kunst on pikk, aga elu lühike.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:40

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing