Tartu keerulist kõrghoonet aitavad valada Austria spetsialistid

Väinu Rozental 28. juuli 2006, 00:00

Tartu ehitusfirmale AS Linnaehitus kuuluva Tigutorni kaks esimest korrust valas allhanke korras Tartu firma AS K&P Ehitus. Ülejäänud 21 korrust ehitab betoonitöödele spetsialiseerunud Tallinna firma AS Kontek INT, mis omakorda valis keeruliste rakiste tootjaks Austria firma Doka.

"Kui me austerlastele esimest korda maja jooniseid näitasime, vangutasid nad tükk aega pead," rääkis Kontek INT projektijuht Mart Urbas. "Tigutorn on väga keeruline objekt, erilist peamurdmist valmistab rakiste kokkupanek." Läbilõikes teokarpi meenutavas korterelamus on kokku 11 erineva raadiusega seina.

Linnaehituse projektijuht Ain Rebane ütles, et nad valisid alltöövõtjaks Kontek INT, sest firmal on Tallinnas kogemusi mitme kõrghoone, näiteks City Plaza ja Tornimäe tänava Hotellitorni ehitamisel. Austria firma Doka valmistab aga rakiseid näiteks maailma kõrgeimale hoonele, Araabia Ühendemiraatides Dubaisse kerkivale 800meetrisele Burj Dubai Towerile.

Rebase kinnitusel läheb Tigutorni korterikorruste valamine lahti augusti keskel. Selle nädala esmaspäeval hakati paigaldama tornkraanat ning päev hiljem saabusid Austriast kohale esimesed rakised. "Järgmise aasta juulis peaks olema viimane kantmeeter betooni 86 meetri kõrgusele tõstetud ning hoone betoonivalu lõppenud," rääkis Rebane ja lisas, et täiesti valmis saab hoone järgmise aasta lõpus.

Emajõe kaldale, Aura veekeskuse ja Zeppelini kaubamaja kõrvale kerkiva Tigutorni kõrgus maapinnast räästani on 70 meetrit, lisaks 13 meetrit tehnilisi ruume ja vaateplatvorm. Ovaalsesse hoonesse tuleb 85 korterit. Tigutorni projekt läheb Linnaehitusele maksma 240 miljonit krooni.

Linnaehituse juhataja Kalev Kase kinnitusel alustavad nad Tigutorni korterite müügiga septembri keskpaigas. "Otsuse, millise hinnaga me korterid müüki paneme, teeme vahetult enne müügikampaania algust," ütles Kase. "Ja kindlasti ei pane me müüki korraga kõik korterid." Tartu kinnisvaraspetsialistid on prognoosinud Tigutorni uhkete korterite ruutmeetri hinnaks 35 000-40 000 krooni.

Tigutornist saab Tartu kõrgeim hoone. Praegu kannab seda tiitlit 14korruseline Plasku, millel kõrgust ligi 50 meetrit. Tallinna kõrgeimal hoonel, Tornimäe tänavasse kerkinud Elamutornil on kõrgust 115 meetrit.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:09
    Otsi:

    Ava täpsem otsing