Ants Pak väärib hoopis tunnustamist

Maie Niit 02. august 2006, 00:00

Kas lapsed jõukohasele tööle panna, sportima õhutada või lasta neil tänaval keksu mängida? Valik on meie! Elu tagasilöökide mõjul hakatakse tajuma, et 10-15aastane laps ei oska ilma suunamata vabadusega midagi peale hakata. Oskab, aga see on prügiurnide tagumine, lõhkumine, joomine, suitsetamine, narkotsi nautimine, mis kõik lõhuvad isiksust ega too õnne.

Me oleme tööle pannud noortekeskused, noorsootöö korraldajad, sotsiaaltöötajad, aga kooli koos õpetajatega oleme kasvatusest vabastanud. Vastupidi, lapsevanemad kasvatavad õpetajaid. Last ei tohi stressi ajada mõne süütu märkuse või õiglase hindega (Ramon Rask käis kohtus oma õppejõudude vastu).

Meie pesamunad šoppavad, hindavad koolitööd, ei pese nõusid ega korista tube. Tööd tegemata tahetakse endale kõike. Tahtsin oma arvamust avaldada Äripäeva "Töölapsed Kadarbiku põldudel" kohta.

Ants Pak ja teised, kes tahavad lastele sisukat suve pakkuda, on väärt kiitust, ühiskonna tunnustust ja lapsevanemate tänu. Tegelesin 6-7 aastat tagasi noortega. Täitsin kõiki nõudeid, alustades tööraamatust ja lõpetades järelevalvega. Suvekuud kulusid suhteliselt väikesepalgaliste laste paberitega jändamiseks: lapsed teevad igaüks suvel 2-4 nädalat tööd. Uus laps, ja jälle otsast peale.

Siis aga loobusin laste töölevõtmisest - bürokraatia on koletult võimas ja mõttetu. Kui rikkuritest Vichmannid, Hanschmidtid teevad mõned paberid ja saavad miljoneid, siis riik peaks laste töö jätma maksuvabaks.

Selle eest ütleb Juku: suur tänu, onu Pak!

Oleks peaaegu unustanud! Lapsel hakkas töö juures halb. Muidugi! Väga soojad ilmad olid. Ka koolis, lasteaias ja trennis hakkab lapsel vahel halb. Igas eas inimest kimbutavad aeg-ajalt haigused, halb enesetunne. Sel juhul peab laps veidi kosutust saama, puhkama. Kõik, mis ei tapa, teeb meid karastunumaks. Elu on võitlus, kus võidavad vaid tugevad - seda tõde aitas hr Pak lastele lähemale tuua.

Äripäeva tegijatele heidan ette, et Eesti ettevõtja on kurjategija, kes peab orja, ekspluateerib, ahnitseb, maksab vähe palka - ta on vereimeja, nagu mõni joodikust looder kokkuvõtvalt konstateerib. Võib-olla sellepärast ongi Eestis kaks korda vähem ettevõtjaid kui Soomes.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:10
    Otsi:

    Ava täpsem otsing