USA inflatsioon hirmutab börse

Raivo Sormunen 02. august 2006, 00:00

Euroopa börsidel olid eile positiivsed meeleolud kuni õhtutundideni, mil USAs avaldati juuni inflatsiooninumbrid.

Tugevalt kõikuvaid toidu- ja energiakulusid arvestamata on hinnad Ühendriikides aastaga kallinenud 2,4%, mis on kiireim näitaja pärast 2002. aasta septembrit. Taas pead tõstnud inflatsioonihirm tõstis võimalusi, et USA keskpank kergitab järgmisel teisipäeval toimuval koosolekul baasintressimäära. Turgudel kardetakse, et kui Ühendriikides intressimäärad liialt kõrgele aetakse, saab löögi kogu maailma majandus.

Negatiivsust pakkus Deutsche Bank (aktsia -4,1%, 86,58 eurot), mille teise kvartali kauplemistulu jäi märkimisväärselt alla analüütikute ootustele.

Nõrgalt esines ka Rootsi telekomifirma Tele2 AB (-5%, 67 Rootsi krooni), mille viimase raporti kasuminumbrile mõjusid rusuvalt Versatel Telecom ja Comunitel Global ülevõtmistega tekkinud kulud. Kehvade numbrite peale langes ka Deutsche Post AG (-3,5%), millel on pärast möödunud aastal toimunud ülevõtmisi tekkinud suured integratsioonikulud.

Positiivse poole pealt tooks esile Hollandi telekomifirma KPN, mille teise kvartali kasum tõusis tänu tööjõu kärpimisele ja uute teenuste turuletoomisele (kõned üle interneti) kahekordseks, ulatudes 464 miljoni euroni. KPN aktsia kosus 5,6%, tasemeni 9,39 eurot.

Väga heas hoos olid ka päiksepatareide tootjad. Enam kui kahekordset teise kvartali kasumikasvu näidanud Solarworld AG aktsia hüppas üles 9,2%, tasemeni 46,71 eurot.

Samasse sektorisse kuuluv Q-Cells tõusis 6,6%, liikudes 29,88 eurol.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:10
    Otsi:

    Ava täpsem otsing