EPL: Keskerakonnale meeldib võimalustega mängida

03. august 2006, 07:44

Keskerakond mängib Rahvaliidu ning teiste erakondadega kassi-hiirt ega kavatse oma presidendieelistust ilmselt reeta enne 14. augustit.

Tänastele poliitilistele kokkulepetele tuginedes võib väita, et tulevane Eesti riigipea on kas praegune Kadrioru lossi peremees Arnold Rüütel või parlamendi ase-esimees Ene Ergma. Tõsi, ka europarlamendi liiget Toomas Hendrik Ilvest ei saa lõplikult välistada. Samas kõneldakse üha valjemini, et võib sündida kompromiss, mille tulemusel saab presidendikandidaadiks ka ekspeaminister Tiit Vähi, kirjutab Eesti Päevaleht.

Kui eelmisel korral, 2001. aastal tegid Eestile presidendi Rahvaliit ja Keskerakond, siis sel korral on presidenditegijaks vaid Keskerakond.

Erakonna peasekretäri Kadri Musta sõnul soovitakse Eesti poliitiline tava viia uuele tasemele, mis tähendab, et presidendiks ei valita kedagi üksnes sel põhjusel, et tema nimi pole Arnold Rüütel. 'Me ei taha, et üks parlamendierakond tõrjutaks presidendiotsingutest, ja seepärast on meil eriline positsioon – rääkida läbi kõigi parlamendis esindatud poliitiliste jõududega,' lisas Must.

Res Publica peasekretäri Ott Lumi hinnangul näitaks Keskerakonna ja Rahvaliidu ühisrinne, et määravaks ei saanud mitte presidendikandidaadid ning nende ilmavaade ja isikuomadused, vaid see, mida suudeti Keskerakonnale pakkuda. Kadri Musta sõnul käib jutt senisest tihedamast koostööst.

Jutud räägivad, et Keskerakond soovib Rahvaliiduga küll presidenti teha, aga tingimusel, et see poleks Rüütel. Poliitikute seas on avalik saladus, et Villu Reiljan on kohtunud viimastel nädalatel Tiit Vähiga ning veennud teda kandideerima. Loogikat ei maksa sellest jutust otsida. Seda ütles eile ka Vähi. 'Teie hinnang, et see oleks ebaloogiline, vastab tõele. Ausalt, ma pole kohtunud presidendikandidaadiks hakkamise teemal ühegi poliitikuga,' ütles Vähi eile.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing