Brändiserverite hinnalangus muudab turgu

Enn Heinsoo 04. august 2006, 00:00

IT Grupp ASi müügijuhi Esti Ehatamm-Felsi arvates võib kodumaiste serveritootjate turuosa kahanemist selgitada välismaiste tootjate serverihindade langusega ja sellega, et tarbijad on hakanud väärtustama rahvusvaheliste tootjate poolt pakutud kvaliteeti. "Siinkohal on oluline just garantiiaegne ja garantiijärgne teenindamine, riistvara testimine ning tagatud ühilduvus enamlevinud tarkvara eri versioonidega," selgitas ta.

"Eelkõige on hinnas alla tulnud keskmise ja väikekasutaja brändiserverid, mis sobivad 15-20 töötajaga ettevõttele või ühe kindla rakenduse jooksutamiseks. Nelja aastaga on väike-keskklassi hinnad 20-50% langenud. Kõrgklassi hinnad siiski püsivad," lisas Ehatamm-Fels.

ML Arvutid ASi müügi- ja turundusjuhi Mart Sepa arvates on kohalike tootjate kokkupandud serveritel pigem rohkem eeliseid. "Tehnilises mõttes on komponendibaas valdavalt sama," lisas ta.

Mart Sepa väitel tuleb peamine turu kasv väikeste ja keskmiste serverite müügist. "Esiteks seetõttu, et tehnika areng ja sellest tulenev jõudluse kasv on loonud olukorra, kus ka madalama klassi serverid on piisavalt võimsad. Kus enne vajati nelja protsessorit, piisab nüüd kahest," kirjeldas ta olukorda.

"Kohalike tootjate plussideks on kindlasti ka paindlikkus ja tarnekiirus - tooted konfigureeritakse täpselt vastavalt kliendi vajadustele," rääkis Sepp.

ASi Ordi tegevjuhi Ülle Kivirähki väitel pakuvad kodumaised tootjad lahendusi pigem alustavale ettevõttele. "Täislahendused ja kõrgtaseme serverid jäävad brändide pärusmaaks, kes pakuvad keerulistele lahendustele ülemaailmset on-site teenust," kirjeldas Kivirähk olukorda.

Kivirähk tõi olulisema muudatusena serverite tehnoloogias välja SCSI kõvaketaste taandumise ja ülemineku uuele standardile. "Uus SAS-standard võimaldab soodsama hinnaga kasutada ruumilises mahus väikseid kettaid. Uued kettad on efektiivsemad voolutarbimise ja teiste tehniliste näitajate poolest," lisas ta.

Mart Sepa sõnul on tähtis uudis ka turule tulnud mitmetuumalised protsessorid. "Oluline areng kahetuumaliste protsessorite turule tulemisega on suurem jõudlus ja väiksem elektritarve. Arvestades serveri eluiga, hoitakse juba tänu elektri kokkuhoiule arvestatav summa kokku," selgitas Sepp.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 16:10

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing