Noorteühing nõuab valitsuselt Valgevenele lisasanktsioone

Airi Ilisson 07. august 2006, 09:04

Noorteühingu Avatud Vabariigi hinnangul peab valitsus laiendama Valgevene kodanike nimekirja, kellel on keelatud Eestisse sisse sõita.

Vastava ettepaneku tegid noored, kui Minski kohus karistas vabaduskaotusega eelmisel aastal Eestit külastanud kodanikuliikumise 'Partnjorstva' aktiviste, keda süüdistati 'tegutsemises ametlikult registreerimata organisatsioonis'.

Tegemist on diktaator-president Aljaksandr Lukašenka poolt eelmisel aastal seadusega vastu võetud uute poliitiliste sanktsioonidega, mida kehtestatakse esmakordselt.

Enira Branitskaya (24), Mikalay Astrejka (25), Tsimafei Dranchuk (25) ja Alyaksandr Shalajka (29) tegelesid Valgevenes peamiselt valimisvaatluse korraldamisega.

2004. aastal toimunud parlamendivalimistel ja rahvahääletusel saatis nende organisatsioon üle 3500 vaatlejat kõikidesse Valgevene valimisringkondadesse, kus nad tuvastasid üle 1700 seaduserikkumise. Kuu aega enne käesoleval aastal toimunud Valgevene presidendivalimisi, vahistas KGB neli 'Partnjorstva' juhti ja nad viibivad tänaseni vahi all.

4. augustil mõistis Minski Kesklinna kohus kinnisel istungil kõik neli süüdi ning karistas Astrejkat kaheaastase-, Dranchuki üheaastase vangistusega üldrežiimiga koloonias ja Branitskaya ning Shalajkat pooleaastase vabaduskaotusega.

Samal ajal Valgevene prokuratuur ja KGB otsisid läbi veel kümnete 'Partnjorstva' liikmete elukohti. Näiteks ühe Eesti kohalikel valimistel käinud noormehe korterist konfiskeeriti kui 'keelatud kirjandus' kolm ajaloodoktor Mart Laari raamatut Eesti vabadusvõitlusest.

Noorteühing Avatud Vabariik, kelle kutsel 'Partnjorstva' liikmed Eestis viibisid, nõuab valitsuselt Valgevenes toimunud kohtufarsi taunimist ja lisamist kohtunik Leanid Yasinovich’i ja prokurör Andrei Migun’i 'musta nimekirja' ning keelata neile Eesti viisa saamist. Agentuur France Presse teatel kaalub vastavaid sanktsioone ka USA.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing