Trigon Capital: juulis Uus-Euroopa aktsiaturgud tõusid

Annika Matson 08. august 2006, 11:41

Juulis ülemaailmsed aktsiaturud tõusid, pakkudes mõningast lohutust pärast hiljutist 'verelaskmist' Ida-Euroopa aktsiaturgudel, teatas Trigon Capital.

'Kesk- ja Ida-Euroopa aktsiahinnad kerkisid juulis paranenud rahvusvaheliste investorite meeleolu, kuid väheste kohalike uudisvoogude mõjul,' ütles teates Trigon Capitali varahaldusüksuse juht Kristel Kivinurm-Priisalm. Kesk-Euroopa valuutad põrkasid tagasi, sealjuures Ungari forint tõusis 3,8% ning Poola zlott 3,4% euro suhtes. Poola pangad rallisid tugevalt ning tegid peaaegu tasa mai-juuni kaotused (Pekao pank +12%, PKO BP pank +10%), samas Ungaris tõusis farmaatsiafirma Richter 11%, aga OTP Bank jäi jätkuvalt tõusust maha makromajanduslike kartuste tõttu ( +1%).

Praha turul noteeritud aktsiate hulgas tõusid elektrifirma CEZ 8% ning Erste Bank kosus 3,2%. Väikese ja keskmise suurusega ettevõtted tugevnesid vähese kaubeldavuse ning kohalike investorite positsioneerimise ajal enne teise kvartali tulemuste teatavaks tegemist. Balkani riigid näitasid samuti tugevat kasvu.

Kõik Trigoni aktsiafondid tõusid juulis. Trigon Kesk- ja Ida-Euroopa Fondi puhasväärtus kasvas kuuga 7,2%, Teise Laine Fondil 3,3%, Väikeettevõtete Fondil 7,4% ja Top 10 Fondil 7,1%. Alates aasta algusest on fondide tootlused vastavalt järgnevad: +7%, +22,3%, +12,1% ja +5,7% (loodud veebruaris).

Juulis toimunud ralli järel muudame oma tugevat ostusoovitust Kesk- ja Ida-Euroopa aktsiatele. Fondide portfellis oleme jällegi drastiliselt vähendanud Poola pankade osakaalu ning võtnud kasutusele muid kaitsvaid meetmeid. Kuigi Kesk- ja Ida-Euroopa turud võivad lühiajaliselt jätkata rallit, usume siiski, et riski-tulu suhe ei ole kohalikke suurettevõtteid vaadates enam soodne. Samas on suur osa väikese ja keskmise suurusega ettevõtetest atraktiivsetel hinnatasemetel.

'Aasta teises pooles näeme parimat potentsiaali teise laine riikides ja regiooni väikeettevõtetes,' ütles Kivinurm-Priisalm. Seega soovitame keskmise riskitaluvusega investoritel investeerida oma areneva Euroopa aktsiaportfell järgnevalt: 35% Trigon Kesk- ja Ida-Euroopa Fondi, 30% Trigon Teise Laine Fondi, 25% Trigon Uus Euroopa Väikeettevõtete Fondi ning 10% Trigon Uus Euroopa Top 10 Fondi. Kõrge riskitaluvusega investorid võiksid hoida fonde proportsiooniga 25:35:30:10.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing