Lemeks rajab 80miljonilise tehase

Väinu Rozental 09. august 2006, 00:00

Tehas hakkab tootma kuni 13,5meetriseid liimpuittalasid ehituskonstruktsioonide tarbeks ja liimpalki suurte suvemajade jaoks. 5500 ruutmeetri suurune tehas kerkib Lemeksi tütarettevõtte, freesprussist aia- ja suvemajade tootja ASi Palmako kõrvale. Tehase ehitus läheb lahti järgmisel nädalal ning liimpuittala tootmisliin peaks käivituma järgmise aasta esimeses kvartalis. Tehase projektvõimsuseni, 25 000 kuupmeetrit liimpuittala ja 5000 kuupmeetrit sõrmjätkatud ehituspuitu, jõutakse 2008. aastal. Tehaseprojekt läheb omanikele maksma 80 miljonit krooni. Seni on Lemeks investeerinud Palmakosse 50 miljonit krooni.

Eestis tegutseb praegu neli suuremat liimpuittalasid tootvat ettevõtet. "Kõik nad tegutsevad oma nišis ning Palmako nendega otseselt konkureerima ei hakka," ütles Palmako juhataja Rain Raudsepp. "Ainus koht, kus me omavahel teatud mõttes konkureerime, on saematerjaliturg, sest liimpuittalatootjad kasutavad peamiselt kodumaist saematerjali."

Lemeksi juhatuse esimehe ja suuromaniku Jüri Külviku sõnul valmistasid nad liimpuittala projekti ette kaks aastat. "Uus tehas aitab väärtustada Lemeksi kontserni kuuluvas Viiratsi Saeveskis toodetud saematerjali," põhjendas Külvik suure investeeringu vajalikkust. "Kui praegu ostame liimpuittala sisse, siis tulevikus hakkame liimpuittala müüma ka teistele aiamajatootjatele." Külviku kinnitusel on plaanis valdav osa liimpuidust müüa Kesk- ja Lõuna-Euroopa maadesse.

Põlvas asuva Liimpuidu juhataja Ants Must ütles, et mida rohkem lisandub konkurente, seda enam napib toorainet ning see muutub üha kallimaks. "Saematerjali hind on tänavu eriti järsult tõusnud, üle 300 krooni tihumeetri pealt," kurtis Must.

Põlvamaal tegutseva Peetri Puidu juhataja Peeter Peedomaa ütles, et kui liimpuittalatootjad müüksid oma toodangut vaid Eestis, ei mahuks nad siia ära. "Arvestades aga Euroopa vajadust liimpuittalade järele, on kolme-nelja talatehase kogutoodang nagu tilk merre," lausus Peedomaa lisades, et enamik toodangust läheb eksporti.

ASi Stora Enso Timber Imavere talatehase juhataja Kurmet Paursoni kinnitusel toodavad nad lühikesi, 3-6 meetri pikkuseid liimpuittalasid vaid Jaapani ehitusturu jaoks. "Me ei konkureeri kellegagi Euroopa turul ega ka Eestis saematerjaliturul, sest kogu toorme saame Stora Enso grupi saeveskitest," sõnas Paurson.

ASis Palmako töötab praegu sada inimest. Uus tehas suurendab töötajate arvu 30 võrra. Palmeko eelmise aasta käive oli 110 miljonit krooni ja kasum 13 miljonit krooni. Palmako suuromanikule Lemeksile kuulub 90 protsenti ettevõttest, ülejäänud kümne protsendi omanik on OÜ Rainman Arendus.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 16:10
Otsi:

Ava täpsem otsing