Liive seljatas Eesti Energia juhiks pürgijad

Piret Reiljan 09. august 2006, 00:00

"Liive sai kaheksa häält kaheksast," kinnitas Eesti Energia nõukogu liige Heido Vitsur. Kandidaate kuulanud nõukogu oli siiski positiivselt üllatunud oodatust sisukamate ettekannete üle. "Arutasime ükshaaval läbi kõik kandidaadid ja omad eelised olid kõigil," ütles samuti nõukokku kuuluv Janno Reiljan. Ainult üks nõukogu liige arvas, et Liive puudumisel oleks konkurss nurjunud, lisas ta.

Värskelt Eesti Energia juhiks valitud Sandor Liive võtab oma missiooni kokku kolme põhieesmärgiga. "Minu prioriteedid firma juhina on korrastada kodune jaotusvõrk, kindlustada elektritootmise tulevik alternatiividega põlevkivi kõrval ning luua uusi elektrivõrkudevahelisi ühendusi." Suurim väljakutse on Liive sõnul olla võitja ka avatud elektriturul.

Nõukogu liikmete sõnul said Liive konkurentidele saatuslikuks eelkõige puudulik juhtimiskogemus ja tugeva meeskonna puudumine. "Ilmselt oleks Liive lahkumisel Eesti Energia juhi kohalt ettevõttest lahkunud ka suur osa tema praegusest meeskonnast," sõnas Vitsur.

Eesti Energia nõukogu esimehe Urmas Sõõrumaa sõnul on selliste konkursside puhul loomulik, et tegeval juhil on teiste ees tugev eelis. "Lisaks juhtimiskogemusele hindas nõukogu kõrgelt Liive rahvusvahelisi tutvusi," märkis Sõõrumaa.

Liive ise konkurentide tugevusi ja nõrkusi nimetada ei osanud, sest konkursi ettekanded olid teistele kättesaamatud. "Mütsiga lööma ma ei läinud, nii et eneseusk oli mul tugev," lisas ta.

Liive konkurentide nimesid hoidis nõukogu endiselt kiivalt saladuses, samuti varjati juhi valimise asukohta. Äripäev sai kinnitust üksnes juba välja öeldud arvamusele, et üks kandidaat oli praegune Tallinna Trammi- ja Trollibussikoondise juht Toomas Sepp.

Sepa meedianõustaja Jaan Rõõmussaar ütles eile, et Sepp pole terve päev tema kõnedele vastanud ja et küllap tal on ootusärevus. "Tean küll, kus ta täna viibib, ja seda teate ka Teie," ütles Rõõmussaar.

Eesti Energia nõukogu liikme Meelis Atoneni sõnul kandidaate ei järjestatud. "Me valisime juhti, mitte ei koostanud pingerida," ütles ta. Janno Reiljan märkis, et pingerida siiski koostati, ent seda vaid nõukogu liikmete endi tarbeks.

Sandor Liive uus ametiaeg algab 1. detsembril ja kestab kolm aastat.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:10
    Otsi:

    Ava täpsem otsing