Improvisatsiooniline joonistuste näitus Tallinna Kunstihoones

Tiina Kolk 11. august 2006, 00:00

Seekordsel Tallinna Kunstihoones toimuval joonistuste näitusel "Improvisatsioon" osaleb rohkem kui 70 eesti kunstnikku, samuti külalisi Islandilt, Koreast, Soomest, Norrast, Belgiast, Inglismaalt, Venemaalt, Rumeeniast.

"Joonistus võib olla kunstnikule nii vahendiks kui ka lõplik näitusetöö. Pole aga kahtlust, et kunstnike seas joonistamine endiselt populaarne on," nendib kuraator Loit Jõekalda. "Eeldasime improviseerivat, loomingulist lähenemist, mitte lihtsalt kopeerivat joonistamist, vaid vaba väljendusviisi," sõnab ta. Žüriil oli väga raske 140 taotluse seast valikuid teha, sest tegelikult olid kõik esitatud ideed huvitavad.

Ka näituse koostamine on pigem improvisatsiooniline protsess, täheldab kuraator Vappu Thurlow. Meid huvitab erinevate kunstialade improvisatsioon ja seepärast toimub näituse raames mitu tantsuetendust ja kontserti, kus interpreetide improvisatsiooniallikaks on näitusel eksponeeritud teosed. Kujundaja Tea Tammelaan on teinud oma tööd suurepäraselt, tema loodud vaheseinte süsteem muudab väljapaneku dünaamilisemaks, näitusel on väga ilmekas üldpilt. Suurem osa joonistustest on tehtud just selle näituse jaoks, nende seas on nii meisterlikke teoseid kui ka alles oma teed otsivate noorte autorite katsetusi.

"Meie eesmärgiks on ärgitada vaatajaid mõtlema, kas joonistus on vajalik või mitte?" lausub Thurlow.

Näituse kestel augustis-septembris improviseeritakse Kunstihoones õhtustel kontsertidel. Koos kunstnikega, kes joonistavad, jälgivad mõtete teekonda muusikud ja tantsijad. Riho Sibul ja Robert Jürjendal, Igor Garšnek, Rein Rannap, Holger Marjamaa ning veel mõned üllatajad improviseerivad heliga; tantsijad Helena Ehrenbusch, Kaja Lindal, Mari Mägi ja tantsuteatri Fine 5 õpilased liikumisega. Kunstihoones toimuvaid loomingulisi põrkumisi tutvustab Vappu Thurlow.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:41
    Otsi:

    Ava täpsem otsing