Raie kogus õhutab tüli

Väinu Rozental 11. august 2006, 00:00

Tavaliselt sõlmib erametsaomanik metsafirmaga kasvava metsa raieõiguse võõrandmise lepingu, kus kirjas, et täpne materjali väljatulek fikseeritakse pärast raiet. Metsa ülestöötaja langetab puud ja metsaomanik saab raha nende tihumeetrite ja sortimendi eest, mis metsa veerde on veetud.

Erametsaomanik, Tartu pensionär Salme Sibul veab juba pool aastat vägikaigast Eesti ühe suurema metsavarujaga ASiga Metsäliitto Eesti kasvava metsa ja likviidse sortimendi koguste üle. Südi vanaproua peab oma trumbiks tuntud metsakorraldusfirma OÜ Metsaekspert tehtud mõõtmistulemusi.

Salme Sibul lasi enne raieõiguse müümist hinnata raielankidel ära kasvava metsa. OÜ Metsaekspert tegi Põlvamaal Veriora vallas asuval maaüksusel hindamise ning arvutas, et lageraie alla mineval neljal hektaril on kasvavat metsa 1986 tihumeetrit, mis peaks likviidset materjali andma umbes 1550 tihumeetrit. Metsäliitto Eesti väitel tuli likviidset materjali välja aga vaid 1347 tihumeetrit.

"See on absurd, see on 32 protsenti vähem, kui näitas kasvava metsa tagavara," hüüatab Salme Sibula esindaja, Eesti Põllumajandusülikooli metsandus- ja maaehitusinstituudi metsakasvatuse osakonna vanemteadur Ivar Sibul. "Metsa ülestöötamise käigus on haihtunud 200 tihumeetrit materjali ja minu tädi on tüssatud umbes 150 000 krooniga."

Vastaspool on sama emotsionaalne. "See on puhas väljapressimine," raiub vaidlusalusel maaüksusel metsa langetanud OÜ Lepatehnika omanik ja juhataja Villu Lepp. "Selliseid koguseid, nagu Sibul tahab oma hooldamata metsast saada, on absurd nõuda."

Metsäliitto Eesti varumisdirektor Jaanus Aun rõhutab, et nad on kogunud hulgaliselt tõendeid ja lasknud Salme Sibula metsas pärast raietöid kaks korda mõõta üle kännud. Tema kinnitusel on tal Metsaeksperdiga olnud seni vaid positiivsed kogemused. "Kuid kändude mõõtmisandmed ja raielangi ülestöötaja seisukoht kinnitavad, et seekord on Metsaekspert kasvava metsa tagavara hindamisel eksinud," nendib Aun, kes on ühtlasi ka Eesti Erametsaliidu juhatuse esimees.

Metsaeksperdi juhataja Peep Põntsoni kinnitusel on see esimene kord üheksa tegevusaasta jooksul, kui nende mõõtmisandmed on kahtluse alla pandud.

Ivar Sibula sõnul kaitseb Metsäliitto Eesti metsa ülestöötanud firmat, sest kui nad tunnistaksid valskust, võivad paljud teised väikeerametsa omanikud hakata kahtlema, et äkki on ka neid metsa tagavaraga petetud. "Las politsei uurib, kas tegu võis olla tahtliku metsamaterjali vargusega," ei välista Sibul asja edasikaebamist politseile.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing