Merko Ehituse aktsialt oodatakse täna tulemuste tõttu tõusu

Annika Matson 14. august 2006, 00:00

Merko Ehituse teise kvartali kasum kasvas ligi 62 protsenti, 135,8 miljoni kroonini, teatas firma börsile. Ehitusfirma käive kasvas 41,2 protsenti, 1,17 miljardi kroonini.

Käibe ning kasumi hüppelise kasvu tingis elamuehituse arendustegevuse arvestuspõhimõtete muutus 2005. aastal, kirjutas börsiteates Merko Ehituse juhatuse liige Alar Lagus. Tema sõnul lühenes muudatuse tulemusena oluliselt arendustegevuse tulude ja kasumi kajastamise periood ning seetõttu suurenes kasumi ja rentaabluse volatiilsus kvartali vahearuannetes. Näiteks kui varem oli majas müüdud kas või üks korter, läks see kohe käibesse, nüüd saab käibesse kanda alles siis, kui kogu maja kõigi korteritega on maha müüdud.

"Enam ei tohiks kellelegi üllatusena tulla, et Merko Ehituse kvartaalsed tulemused kõiguvad väga palju," ütles Suprema juhatuse liige Sten Sumberg. Ta lisas, et tulemused kinnitasid seda, et praegu läheb firmal jätkuvalt hästi. "Aga ohu märke näevad nad tulevikus siiski, ohu märkidest on nad rääkinud juba paar kvartalit," lisas ta.

Sumberg rääkis, et kui ei tule lisaks ebameeldivaid üllatusi, väga ootamatuid makromajanduslikke tagasilööke, siis võib eeldada, et paar aastat peaks Merkol tulemused jätkuvalt korralikud olema. "Mis saab siis edasi, on muidugi palju keerulisem küsimus," lisas ta.

Suprema hinnasiht Merko aktsiale on 20 eurot (313 krooni) ja seda ei ole plaanis tõsta. Arvestades, et Eesti Ehituse aktsia tõusis pärast tulemuste avaldamist 9,2 protsenti, on Sumbergi sõnul tõusu loota. "Aga ma oleksin üllatunud, kui ka Merko nii palju tõuseks," lausus Sumberg.

Hansabank Marketsi analüütik Sander Danil märkis samuti, et tulemused olid head. "Oodatult kõige kiirem kasv oli Merko Ehitusel Leedus," kommenteeris Danil.

Tänavu esimese poolaasta kokkuvõttes suurenes Leedu ja Läti tütarfirmade osakaal kokku Merko Ehituse Grupi kogukäibes esimest korda üle kolmandiku. Mullu samal ajal oli vastav näitaja 24 protsenti.

Käive Leedus kasvas tänavu esimesel poolaastal ligi 2,5 korda ja Lätis üle 40 protsendi. Eesti käibe kasv oli vaid kolm protsenti.

"Ootan, et Merko Ehituse aktsia reageerib esmaspäeval tulemustele 5- kuni 10protsendilise tõusuga, kahe eelneva kvartali suhteliselt nõrkade tulemuste valguses hakkasid investorid arvama, et tulemused lähevad halvemaks," ütles Danil.

Hansapanga analüütikute hinnasiht on 18,7 eurot (292,6 krooni) ja seda muuta pole neil plaanis, sest tulemused on seni kogu aasta prognooside graafikus.

Tuleviku kohta märkis Danil, et riskideks jäävad siiski kasvavad tööjõu- ja ehitusmaterjali kulud. "Kasvavad kulud võivad ühel hetkel kogu ehitussektorile survet avaldama hakata, tuleviku kasvulootus on eelkõige Läti ja Leedu peal," lisas ta. Danil loodab selle aasta kokkuvõttes näha Merko Ehituse käibe kasvu veerandi võrra.

Firma Gamma Holding kontol on 7615 Merko Ehituse aktsiat ehk reedese seisuga 1,8 miljoni krooni väärtuses.

Gamma Holdingu omanik Arvo Nõges ütles reedel Äripäevale, et tulemused olid päris head.

"Ma leidsin paar-kolm kuud tagasi, kui Merko Ehituse aktsiaid äkki pärast tulemuste teatamist müüma hakati, et see on hea sisenemiskoht, sest pean Merko Ehitust heaks firmaks" ütles Nõges.

Esmaspäeval ootab ta Merko Ehituse aktsia tõusu. "Näen, et Merko Ehituse aktsiaga võiks väga vabalt kaubelda tasemel 17-18 eurot (265-282 krooni)."

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing