Börsiülevaade: täna algab Tallinna börsil spekulantide kuldaeg

14. august 2006, 09:53

Täna hakatakse Tallinna börsil kauplema Tallinki märkimisõigustega, mille hind võib kujuneda päevasiseselt väga kõikuvaks.

Tallink jagab aktsionäridele iga viie olemasoleva aktsia kohta ühe aktsia märkimisõiguse ehk kokku noteeritakse tänasest börsil 141,5 miljoni laevanduskontserni väärtpaberi kõrvale 28,3 Tallinki märkimisõigust.

Märkimisõigus annab investorile õiguse märkida Tallinki uuel aktsiaemissioonil aktsiaid hinnaga 55 krooni tükk. Kuna Tallinki aktsia sulgus möödunud reedel Tallinna börsil 56,33 kroonil (3,60 eurol) võib märkimisõigustega täna kauplema hakata umbes ühe krooni juures.

Märkimisõigus hakkab jäljendama aktsia hinnaliikumist ehk kui Tallinki aktsia tõuseb 56 kroonilt 57 kroonini peaks märkimisõiguse hind liikuma kroonilt kahe kroonini.
Ehk antud näite puhul tähendab see vastavalt 1,8% ja 100% hinnatõusu.
See näitab ära, et hea õnne korral võib märkimisõiguste ostu ja müügiga väga tugevalt teenida ja loomulikult ka väga palju (kui mitte kõik) kaotada.

Väikeaktsionärid saavad märkimisõigusi väga vähe.
Näiteks 240 aktsia omanik (kes märkis möödunud aasta detsembris aktsiaid 20000 krooni eest) saab oma kontole vaid 48 märkimisõigust, mille turuhind oleks müümise korral hetkel vaid poolesaja krooni ringis.

Väikeaktsionärid peaks seetõttu kaaluma variante, kas neil tasub märkimisõigused börsil kohe maha müüa, nende eest uusi aktsiaid märkida või osa olemasolevad aktsiaid maha müüa ja vabanenud raha eest uusi aktsiaid märkida.

Tänase päeva tõotab huvitaks muuta ka Merko Ehitus, mis avaldas reede pärastlõunal oma teise kvartali majandustulemused.
Ehituskontserni müügi- ja kasumikasv näitas lõppenud kvartalis vastavalt 41% ja 63% tõusu.

Merko Ehituse majandustulemused on alates sellest aastaks muutunud väga kõikuvaks, kuna arendusprojektiga müügitulu hakati kasumiaruandes kajastama peale korteri valduse üleandmist ostjale. Ehk mida vähem on firmal arendusprojekte ja mida suuremad need on seda suurem on kasumi- ja käibenumbrite kõikumine kvartalist kvartalisse.

Merko Ehitus teatas esimeses kvartalis, et arvestuspõhimõtete muutus kahandas perioodi käivet ja kasumit vastavalt 123 ja 27 miljonit krooni. Lõppenud kvartalis olid möödunud aastaga võrreldavad numbrid aga vahearuandesse lisamata.

Merko Ehituse aktsia sulgus reedel Tallinna börsil 15,15 eurol (237,05 kroonil).
Äripäeva poolt küsitletud analüütikud ootavad ehitusfirma aktsiale täna üsnagi korraliku tõusu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing