Ansipil tuleb Savisaar ja Reiljan üle parda heita

ÄP 15. august 2006, 00:00

Äripäeva arvates tuleb Andrus Ansipil praegune valitsus laiali saata ja Reformierakond, Isamaaliit ning Res Publica alustagu kõnelusi uue valitsuse moodustamiseks.

Keskerakond ja Rahvaliit panid oma eile allkirjastatud koostööleppega valitsuspartneri Reformierakonna rumalasse olukorda. Koostööleppe realiseerimine tähendaks pööret vasakule. Sisuliselt lubavad Savisaar ja Reiljan Eestile seni edu toonud majanduspoliitikale kriipsu peale tõmmata.

Keskerakonna ja Rahvaliidu juhid vaidlevad küll vastu. Nad väidavad, et koostöölepe ei saa mõjutada olemasolevat koalitsiooni, sest nad hakkavad oma lepet teostama alles pärast järgmisel kevadel toimuvaid Riigikogu valimisi.

See on aga jaanalinnu mängimine. Just praegu pannakse kokku järgmise aasta riigieelarvet ning selle aasta lisaeelarvet. Riigi maksutulud on laekunud hästi ja praeguse valitsusega jätkates võib olla kindel, et Savisaar ja Reiljan kasutavad eelarvet enda seisukohtade läbisurumiseks. Reformierakonnal on küll peaministri tool, aga neil jääb valitsusliidus jõudu väheks, et takistada Keskerakonna ja Rahvaliidu kulutamissoovi. Kuigi kahe erakonna koostöölepe vaatab tulevikku, siis pannakse alus selle leppe realiseerimisele just sel sügisel koostatava riigieelarvega.

Ansipil on valida, kas asuda Savisaarele ja Reiljanile teed sillutama ehk jätkata olemasoleva valitsusega või tõmmata hädapidurit ning üritada Keskerakond ja Rahvaliit opositsiooni tõrjuda.

Praegune jõuvahekord Riigikogus võimaldaks moodustada parempoolse enamusvalitsuse. Seetõttu ei toeta me ka kõrvalküljel ilmuva kolumnisti Enn Soosaare mõtteavaldust, mille kohaselt tasuks Reformierakonnal kutsuda esile erakorralised valimised. Erakorralised valimised muudaksid küll sisepoliitika huvitavaks, kuid ei ole sugugi kindel, milline jõud valimistest kõige enam tulu saaks.

Reformierakonna, Isamaaliidu ja Res Publica valitsus suudaks lühikese võimuloleku ajal langetada mitu majandusarengule kasulikku otsust. Näiteks võimaldab riigieelarve miljarditeni küündiv ülejääk alandada järsult maksukoormust. Tõenäoliselt suudaksid paremerakonnad leppida kokku ettevõtete tulumaksustamise küsimuses ja eraisikute väärtpaberiinvesteeringute maksuvabastuses.

Muidugi ei pruugi paremerakondade koalitsioon olla Reformierakonna, Isamaaliidu ja Res Publica huvides. Isamaaliidule ja Res Publicale on praegune olukord soodus valimisteks valmistumiseks. Savisaare ohuga ähvardades ja Reformierakonda kritiseerides saavad nad enda populaarsust kasvatada.

Reformierakonna poliitikud võivad küll oma avaldustest Savisaare ja Reiljani poole tuld ja tõrva pritsida, aga sisimas on nad olukorraga rahul. Valitsuskriisiga kaasneb oravatele oht, et nemad jäetakse uuest võimuliidust üldse välja. Neil pole ka kindlust, et nad saavad uues valitsuses peaministri koha.

Viimastel aastatel on Eesti häda olnud selles, et vaatamata valijate mandaadile ei suuda paremerakonnad teineteise ületrumpamise tuhinas luua toimivat parempoolset valitsust. Reiljan ja Savisaar andsid eile sõlmitud koostööleppega Reformierakonnale, Isamaaliidule ja Res Publicale veel ühe võimaluse.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing