Relvarahu aitas aktsiaid tõusule

Raivo Sormunen 15. august 2006, 00:00

Relvarahu sõlmimine Israeli ja Hezbollah' jõudude vahel langetas eile nafta hinda ja see aitas omakorda viia Euroopa aktsiaturud tõusule. Turud said tuge ka Eurostati numbritest, mille kohaselt tõusis Euroopa Liidu teise kvartali majanduskasv 0,9 protsendini (finantsuudisteagentuuri Bloomberg andmeil ootasid analüütikud kasvuks keskmiselt 0,8%).

ÜRO Julgeolekunõukogu relvarahu otsus peatas eile hommikul enam kui kuu aega kestnud sõjategevuse Iisraeli ja Hezbollah' sõjajõudude vahel.

"Positiivne olukord Lähis-Idas ja odavam nafta hind on piisav, et saata aktsiahindu kõrgemale," ütles Baring Asset Managementi fondivalitseja James Buckley.

Tõusu vedasid energiahinna liikumiste suhtes kõige tundlikumad sektorid nagu lennufirmad ja keemiatööstus.

Lennukompaniide Air France'i, Deutsche Lufthansa AG ja British Airwaysi aktsiad liikusid eile pärastlõunal 0,9-1,6% plussis. Keemiafirmade Clarianti ja Bayer AG väärtpaberid olid keskmiselt üheprotsendises plussis.

Investeerimispanga Credit Suisse Groupi andmeil moodustavad kütusekulud 30% lennufirmade ja kuni 60% keemiafirmade kuludest.

Korraliku tõusu tegi Q-Cells (5,7%, 32,75 eurot), mis tõstis oma käimasoleva aasta kasumiprognoosi 68 miljonilt 75 miljoni euroni. Q-Cells on varemalt teatanud, et toormaterjali puuduse tõttu ei suuda firma nõudlust oma toodete järele täielikult rahuldada. Firma lõikab kasu kõrgetest kütuse hindadest, sest see tõstab toetusi-soodustusi alternatiivenergiat kasutavatele firmadele-eraisikutele.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing