Tootjahinnaindeks langetas dollarit

Raivo Sormunen 16. august 2006, 00:00

USA tootjahinnaindeksi prognoositust madalam kasv tõstis investorite usku, et baasintressimäärade kahe aasta pikkune tõstmistsükkel on riigis läbi. Ühendriikide valuuta tegi viimase kolme nädala suurima kukkumise.

Pärast 0,5protsendist tootjahindade kerkimist juunis langes Tööministeeriumi andmeil tootjahindade kasvutempo möödunud kuul 0,1 protsendini. Ilma kõikuvaid toidu- ja energiakulusid arvestamata langes indeks koguni 0,3%. Tegemist oli esimese langusega pärast möödunud aasta oktoobrit.

Dollar on käesoleval aastal euro ja Jaapani jeeni vastu kaotanud oma väärtusest vastavalt 7% ja 1%, sest spekuleeritakse, et Jaapanis ja Euroopas liiguvad lähitulevikus baasintressimäärad üles kiiremas tempos kui Ühendriikides.

Avaldatud raport alandas ootusi, et USA keskpank oma septembrikuu koosolekul või üldse enam lähiajal baasintressimäära tõstab.

Valuuta nõrgenes päevaga 1,2715 dollarilt 1,2791 dollarini euro kohta (12,233 krooni dollar). Suuremat nõrgenemist hoidis tagasi Rahandusministeeriumi raport, mille kohaselt välisinvestorid ostsid juunis USA võlakirju, aktsiaid ja muid finantsvarasid 75,1 miljardi dollari võrra enam, kui müüsid (samas kui Bloomberg Newsi andmeil ootasid analüütikud keskmiselt 65 miljardi dollari lisandumist). Raha sissevool USAsse oli suurim mullu oktoobris.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:11
    Otsi:

    Ava täpsem otsing