Venemaa võib Mazeikiu Naftat varustava naftajuhtme sulgeda

16. august 2006, 16:04

Venemaa torujuhtmemonopol Transneft võib Leedu Mazeikiu naftatehast varustava Sõprus-1 torujuhtme lekke järel sootuks sulgeda.

Nii kirjutab tänane ajaleht Moscow Times, tsiteerides Transnefti direktorit Semjon Vainštokki.

Agentuurile Bloomberg antud intervjuus ütles firma asedirektor Sergei Grigorjev, et 42 aastat vana torujuhe töötab vaid viiendiku võimsusega ning on oma ekspluatatsiooniaja ületanud. Grigorjev keeldus ütlemast, kas torujuhe on kavas sulgeda.

Mazeikiu naftatehas ei ole juulikuisest lekkest saadik torujuhtme kaudu naftat saanud. Alternatiivina saab tehas end varustada tankeritega Primorski sadamast toodud naftaga. „Me saame jätkata täisvõimsusel kogu aasta,” ütles Bloombergile Mazeikiu Nafta pressiesindaja Giedrius Karsokas.

„Kui naftatarned Mazeikiule torujuhtme kaudu lähinädalate jooksul ei taastu, on alust järeldada, et katkestuse on tinginud pigem poliitilised kui tehnilised põhjused,” kommenteeris sel nädalal reitinguagentuur Fitch.

Leedu valitsus otsustas tänavu Mazeikiu Nafta enamusosaluse müüa Poola naftakompaniile PKN Orlen. Huvi tundsid ka Vene naftakompaniid Lukoil ja TNK-BP.

Mazeikiu varustamine naftaga tankerite abil lisab tehase jaoks naftabarreli hinnale 1,5 kuni 2 dollarit, ütles investeerimispanga Troika Dialog analüütik Valeri Nesterov. „Arvestades praegust nafta kõrget hinda ei ole see väga tõsine,” ütles ta.

Teade Sõpruse torujuhtme võimalikust sulgemisest langetas täna Mazeikiu Nafta aktsiat 7,43% 7,6 litile, vahendab Bloomberg.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing