Uus standard teeb WiFi kiiremaks

Lauri Makke 17. august 2006, 00:00

Uus WiFi standard võimaldab võrgukiirust, mis senistest tehnoloogiatest on kuni kaksteist korda kiirem ning neli korda suurema leviga.

Loodetavasti kinnitab elektri- ja elektroonikainseneride instituut IEEE standardi, millel nimeks IEEE 802.11n, juba tuleva aasta keskel. Standardi loomise tingis asjaolu, et lisaks tavalisele andmevahetusele kasvab vajadus vahetada traadita võrgus samaaegselt ka kvaliteetset videopilti ja VoIP (Voice over IP) kõnesid.

Praegu saab kiiret andmevahetust aga juba ka omal nahal tunda, kuigi kinnitatud on vaid standardi eskiis. Lõplik standard saab kinnitatud, kui tootjad jõuavad üksmeelele seadmete ühilduvuse osas. Samas on mõned tootjad - näiteks Belkin ja Linksys - tulnud välja esialgsete nn Draft N ruuterite ja võrgukaartidega.

Ruuteri hind on praegu ca 2000 krooni ja võrgukaardi saab 1600 krooniga. On tähtis, et n-seeria ruuteri vastas oleks ka n-seeria võrgukaart, muidu kiiret ühendust ei saavutata.

N-seeria seadmed toetavad ka vanu standardeid 802.11b ja 802.11g. Juhul kui standardi kinnitatud lõppversioon ei erine oluliselt eskiisist, lubavad tootjad anda Draft N seadmetele välja ka tasuta tarkvarauuenduse.

Kuidas aga WiMax ja 802.11n omavahel läbi saama hakkavad? Ikka nii, et WiMax toob signaali kaugelt ära ja kohtvõrgus jagatakse see vastavalt vajadustele tänase g-standardi või n-standardiga edasi.

Uute seadmete erisus varasematega võrreldes on eeskätt lisandunud MIMO-tehnoloogia (multiple in, multiple out). Tehnoloogia lubab mitme antenni abil ühe kanali kaudu edastada või vastu võtta mitut erinevat andmevoogu, tagades seeläbi laiema leviala ja andmeedastuskiiruse.

Tulevikus soovitakse andmeedastuskiirust kasvatada teise kanali lisamisega.

Uue standardiga kasvab andmeedastuskiirus 75-600 megabitini sekundis, see on loogiline edasiarendus senistele 802.11b, 802.11g ja 802.11a standarditele, mis peaaegu kõikjal, kus WiFi levinud, ka kasutusel on.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:11
    Otsi:

    Ava täpsem otsing